Вторият вот на недоверие срещу правителството „Денков-Габриел“ ще се гласува в петък, след като народните представители не можаха да съберат кворум в четвъртък.

При първото гласуване в него участваха 127 депутати - “за” бяха 66, “против” 61, без въздържали се. Малко преди и по време на самото гласуване ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха пленарната зала.

Последва настояване за почивка от страна на БСП, за да може колегите им да се върнат в пленарната зала. “66 народни представители не могат да свалят кабинета, но 166 могат. Ако наистина депутатите от ГЕРБ и ДПС нямат доверие към този пропутински кабинет, нека да заповядат в зала и да го свалят”, призова депутатът от БСП Георги Свиленски.

ГЕРБ-СДС и ДПС не влязоха в пленарна зала при прегласуването, въпреки че имаше 15-минутна почивка, поискана от БСП, за да може двете парламентарни групи да се върнат в зала.

В крайна сметка председателят на НС Росен Желязков направи проверка на кворума, но се регистрираха едва 64 депутати. Наложи се излизане в още една почивка преди прегласуването като след нея ситуацията остана непроменена - ГЕРБ и ДПС отново не влязоха в зала и се регистрираха 63 депутати. Поради липса на кворум Желязков закри заседанието.

Вотът на недоверие, на тема "Отбрана и сигурност”, бе внесен от народните представители от парламентарните групи на "БСП за България”, "Възраждане” и "Има такъв народ”. Според вносителите решенията на правителството в сектор „Сигурност” не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обвини вносителите на вота, че с дезинформационната кампания, която водят, съдействат за снижаване на отбранителните способности на страната.