В подножието на мексиканския вулкан Попокатепетъл местните жители имат свои собствени вярвания за причините, поради които напоследък върху тях се изсипва пепел - и те нямат много общо с традиционната наука.

Според легендата духът на вулкана, разположен на 70 км югоизточно от Мексико сити, е въплътен от човек, известен като "Дон Гойо". И когато той се разстрои, "Ел Попо" започва да гърми, както се случва вече повече от седмица.

"Дон Гойо е ядосан, защото не са изгасили жертвоприношението му", казва Хосе Луис, 55-годишен продавач на дървени въглища в Ксалицинтла, общината, която е най-близо до Попокатепетъл.

Някои жители дори съобщават, че са видели въплъщението на планината да се появява пред тях. Хосе Маркос разказва, че когато бил дете, дон Гойо - с пълно име Грегорио Чино Попокатепетл - дошъл в дома му за чаша вода и тако.

"Попитахме го: "Кой си ти?" Той каза: "Не ме ли познавате? Аз съм Грегорио Чино Попокатепетл. Аз съм вулканът", разказва 77-годишният фермер.

Всяка година на 12 март жителите отбелязват деня, известен като рождения ден на дон Гойо. Стотици хора се приближават до кратера, за да предложат типични ястия, алкохол, цветя и дрехи и да изпеят традиционна песен. Тази година обаче властите ограничиха достъпа до мястото поради повишената опасност, което разтревожи местните жители, които предупредиха, че това ще разгневи духа на планината.

"Вече помолихме дон Гойо да ни изчака до следващата година", заяви пред АФП местният кмет Гумаро Сандре Попока.

Животът в Ксалицинтла, където живеят около 2000 души, се върти около вулканите. Стените са осеяни с изображения на вулкана Попокатепетъл и съседния вулкан Изтачихуатл. Медиумите, които твърдят, че общуват с "дон Гойо", са влиятелни фигури в общността.

Исабел, собственичка на ресторант в града, разказа, че като 11-годишно момиче също е виждала човека, който олицетворява Попокатепетъл.

"Той слиза от планината. Той е висок, с бяла коса и зелени очи, Той ме плашеше. Избягах вкъщи и се скрих под леглото", разказва 54-годишната жена, която не иска да назове пълното си име от страх да не бъде наречена "клюкарка".

Но тя с ентусиазъм разкри пред АФП любовна история, в която участват Попокатепетъл и Изтачихуатл. Според легендата Изтачихуатл ("бяла жена" на местния език науатл) била дъщеря на местен вожд, който се влюбил в красив воин на име Попокатепетъл ("димяща планина"). Но Попокатепетъл бил изпратен на война и влюбената Изтачихуатл умряла от мъка. Когато воинът се върнал, намерил тялото ѝ и го пренесъл в планината, където и двамата били покрити със сняг и се превърнали във величествени вулкани.

През изминалата седмица "Ел Попо", който се събуди от десетилетна дрямка през 1994 г., изнерви местните жители с няколко експлозии и многократни емисии на пепел, газове и разтопена скала. Властите повишиха нивото на предупреждение до една степен под червената тревога, която, ако бъде достигната, ще означава евакуация за хиляди хора, живеещи в близост до вулкана.

Докато някои жители вече са напуснали като предпазна мярка, други предпочитат да останат.

"Не се страхуваме", казва 65-годишната Еуфемия де Хесус Рамос, която продава птици на пазар за животни в Сан Андрес Калпан, на около 25 км от Попокатепетъл, "Ако си тръгнем, крадците ще се възползват от това."