Охлювът е бил символ на вечността за древните египтяни, а още Хипократ съветвал кожните възпаления да се лекуват с намачкан в прясно мляко охлюв. Съвременната подмладяваща терапия е измислена преди 25 години от чилийски фармацевт, собственик на ферма за охлюви. Той забелязал, че кожата на ръцете на работниците била много гладка и свежа, изследвал секрета и патентовал екстракт от чилийски охлюв. Охлювената слуз ускорява клетъчната регенерация, заздравява рани и белези, глади бръчки, защитава и овлажнява кожата. Секретът съдържа ценни биологично активни вещества - алантоин, колаген, протеини, еластин, витамини, естествени антибиотици и гликолова киселина. Алантоинът ускорява образуването на колаген и подмладява кожата, гликоловата киселина отстранява мъртвите клетки, колагенът и еластинът обогатяват кожата с основните съставки на съединителната тъкан. Естествените антибиотици имат антимикробни и антибактериални свойства, а витамините А, С, Е защитават, подмладяват и омекотяват кожата.
Охлювът оцелява независимо през каква повърхност се движи. Ако кожата му се нарани, тя се възстановява много бързо. Може напълно да направи отново черупката си цяла, като използва собствената си слуз. Дирята на пълзящата животинка се оказва ценна за човешката суета и една от най-възхваляваните съставки в козметиката. Предлагат се различни продукти като кремове и маски за лице, тоалетно мляко, тоник, шампоани, сапуни, балсами... Най-рекламирани са кремовете за околоочен контур, които гладят бръчките пачи крак, помагат при торбички и тъмни кръгове.
В козметичните продукти се използва екстракт или серум от охлюв. Екстрактът се извлича чрез принудително къпане на животинките в дестилирана вода, а за серума се чака охлювът да го отдели по естествен път. Серумът се получава по-бавно, по-чист е и по-скъп. Затова и цените на подмладяващата козметика с охлюви варират до $200. Важно е внимателно да се чете етикетът, тъй като трябва да е написано дали съдържа екстракт или серум и какво е процентното му съдържание. По-високото съдържание гарантира по-бързи резултати. Видим ефект се забелязва след няколко месеца, тъй като подобни козметични продукти действат с натрупване.
Много козметични салони предлагат терапия с екстракт от охлюви. Тя включва почистване на лицето с гликолова киселина, пилинг, масаж, нанасянето на охлювения екстракт и маска. Предлагат се различни варианти и съставки, а цените са приемливи. Зависи също дали терапията е с екстракт или със серум. В някои страни като Япония охлювите направо си пълзят по лицето за около час, а козметикът просто им променя помага, ако се отклонят от маршрута.
Казват, че охлювите са екологичен барометър и не могат да съществуват в замърсена природна среда. Но въпреки това не бива да се взема изпълзялата след дъжда животинка и да се пльосва направо на лицето. Охлювите се отглеждат в екологично чисти ферми и секретът им се събира със специална технология, без да се нараняват.

Тина Богомилова