Колкото повече се мразят и си нямат доверие, взаимно ще се контролират и балансират, което може да доведе до неочаквано добри резултати, каза Росен Плевнелиев, президент от 2012-2017 г., за отношенията между ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

Той даде пример с борбата с корупцията – ако някоя от двете формации си позволи "да се заиграе с нещо", другите ще я потопят. Напомни, че и Бойко Борисов, и Кирил Петков могат още утре да свалят правителството. Според него в сферата на отбраната, за която опозицията поиска вот на недоверие на кабинета, в момента страната ни има голям успех.

"Най-после има мащабна национална програма за модернизиране на Български въоръжени сили. И то с последни технологии, така че да се интегрираме с нашите партньори. Това е единственият начин да гарантираме нашата сигурност", обясни Плевнелиев пред бТВ.

По думите му причината опозиционните партии – БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", да не са доволни от случващото се в тази сфера е, че са русофилски. По другата тема, по която беше поискан вот на недоверие – енергетиката, той също вижда положително развитие.

"Ако "Лукойл" премине от изцяло руски ръце на олигарси, които са свързани с Путин и финансират неговата война, към международни компании от демократични държави. Това ще е чудесен резултат", смята президентът в периода 2012-2017 г.

Прогнозата на Плевнелиев е, че до половин година ще има промяна в собствеността на "Лукойл". 

"Това ще бъде позитивно за България, защото това е може би най-стратегическият актив, заради който могат да бъдат затворени училищата, да спре движението на колите и работата на предприятията", уточни той.