Дъхът ѝ мирише на алкохол. Замаяна е, дезориентирана и слаба дотолкова, че един ден припада и си удря главата в кухненския плот, докато приготвя обяд за децата си в училищна възраст. А всъщност не е изпила и капка алкохол. Това е странната история на 50-годишна жена от Торонто, която страдала от синдром на автоферментация. Тя съпругът ѝ разказват на лекарите в продължение на две години проблемите си, преди някой да им повярва.

"Тя посещаваше семейния си лекар отново и отново. Отиде в спешното отделение седем пъти в продължение на две години", разказа д-р Рахел Зеуд, специалист по инфекциозни болести в университета в Торонто.

"Лекарите установили, че нивата на алкохол в кръвта на на жената са необичайно високи, дори животозастрашаващи", заяви Барбара Кордел, президент на асоциация "Информация и изследване на синдрома на автоферментация", която осигурява обучение на пациентите и прави изследвания на необичайното състояние.

Всички лекари от спешното отделение изразявали съмнение в алкохолните навици на жената от Торонто и поставяли многократно диагнозата „алкохолна интоксикация“, съобщава Си Ен Ен.

Жената преминала няколко антибиотични курса за инфекции на пикочните пътища, заедно с инхибитор на протонната помпа, с цел намаляване на количеството киселина в стомаха. Пациентката заявила, че религията ѝ не позволява консумация на алкохол, а съпругът ѝ потвърдил. Едва при седмото посещение лекар от спешното отделение най-накрая казал: "Мисля, че това прилича на синдром на автоферментация" и я изпратил при специалист.

Проблемно лечение

Диетолог предписва нисковъглехидратна диета на жената. Тя преминава и едномесечен курс на лечение с противогъбично лекарство. Постепенно симптомите изчезнали, но временно. Жената започнала отново да приема въглехидрати, но един месец по-късно, отново се появили същите симптоми - неясен говор и сънливост. Тя била посъветвана отново да започне нисковъглехидратната диета и симптомите ѝ отшумели напълно.

Д-р Фахад Малик, гастроентеролог в United Heath Services в Бингхамтън, Ню Йорк, който в момента има 30 пациенти с това заболяване, посочи, че отношението към тези пациенти с недоверие и подигравки е често срещано.

Заболяването, известно още като синдром на чревната ферментация, е изключително рядко състояние, при което бактериите и гъбичките в стомашно-чревния тракт превръщат въглехидратите в етанол. Първият известен случай е регистриран през 1946 г. в Африка, когато стомахът на 5-годишно момче се разкъсва без известна причина. При аутопсията е установено, че коремът му е изпълнен с "пенеста" течност с мирис на алкохол.

От 1974 г. насам в английската медицинска литература са описани 20 диагностицирани случая на синдрома на автоферментация, според обзор от април 2021 г. Регистрирани са случаи и в Япония, където състоянието е известно като meitei-sho или "синдром на алкохолна автоинтоксикация".

Учените смятат, че процесът протича в тънките черва и се различава значително от нормалната чревна ферментация в дебелото черво, която дава енергия на организма ни.

Въпреки че редица патогени могат да допринесат за това, повечето случаи се дължат на свръхрастеж на два вида гъбички: Saccharomyces и Candida. Кандида живее по тялото, в устата, храносмилателния тракт и влагалището, като често поема контрола, когато по-полезните бактерии са унищожени от прием на антибиотици.

В доклад от юли 2013 г. е описан случай на 61-годишен мъж, който в продължение на години имал чести пристъпи на необяснимо пиянство, преди да му бъде поставена диагноза за прекомерно количество Saccharomyces cerevisiae или бирена мая - същата мая, която се използва за производство на бира.

Много хора със синдрома могат да функционират с огромно количество метаболитно генериран алкохол в организма си, като понякога го осъзнават едва когато имат проблеми със закона. Мъж от Северна Каролина в края на 40-те си години е спрян за шофиране в нетрезво състояние, в което полицаите са убедени. Той отрича да е пил, въпреки че нивото на алкохол в кръвта му било високо.