Когато човек реши да стане журналист и започне сериозно да се занимава с това, осъзнава опасностите, които предлага тази професия. Особено в България, където правосъдната система не съществува (констатация на всеки, сблъскал се с нея, и от докладите на ЕК). Но тя често е използвана като бухалка от тези, срещу които би трябвало да се бори.

През последните седмици бургаският съд е използван срещу заместник главния редактор на BG VOICE Божидар Божков. И с просто око се вижда, че това използване е доброволно. Преди много години бившият вече шеф на СИК за Бургас е студент (приемът и обучението му са доста съмнителни). Една от стриктните и достойни преподавателки в града отказва да му пише незаслужена оценка и отнася два яки шамара. А въпросният Вергиев казва на студентите, станали свидетели, че ще се върне след малко с пистолет. За този случай Димитър Вергиев е осъден за хулиганство и глобен 500 лева. Превъртаме към 2015-а и нашият герой вече не е СИК-аджия, а доцент и доктор по финансов инженеринг и нефтени фючърси, който иска всички публикации за миналото му да бъдат изтрити от различните сайтове. Божидар припомня тази история в статус в своя Facebook, а това причинява такъв стрес на доцента, че той започва да има проблеми със сърцето (според показанията пред съда на негов приятел, който не е лекар). Съдията явно толкова се трогва от драмата на Вергиев, че не допуска набитата доцентка да разкаже историята си пред съда и казва на Божков: „Разигравай си коня в твоята поляна!", когато той иска адвокатът на Вергиев да бъде наказан за наглото си поведение в залата. Тези думи обаче липсват от съдебния протокол, който излиза три дни след заседанието на съда. Цялата история разказваме на страници 16-17.

Това не е първият сблъсък на Божидар с бургаското правосъдие. Преди години той и колежката Катя Касабова бяха осъдени за тяхно разследване, показващо как директори на гимназии в Бургас и образователни чиновници продават бройките за деца със заболявания в елитните училища. Делото стигна до съда в Страсбург, те бяха оправдани, а държавата - осъдена да им плати неустойка. Виновниците за далаверата са на свобода, разбира се. Неслучилото се правосъдие е обезщетено, но с парите на данъкоплатците. Загубата е двойна за обществото.

Свободната преса е жизненоважна, за да функционира демокрацията. Само добре информираното общество може да взема правилните решения за своето настояще и бъдеще. И това е особено важно в изборни години като тази. Защо Доналд Тръмп е опасният кандидат за Белия дом и по тази причина обясняваме на страница 11. Осъзнавам, че това е крайна и рязка позиция, каквато досега не сме заемали за никой кандидат, но ми се струва, че имаме тази отговорност пред нашите читатели. Но очакваме и вашите мнения на нашия сайт, във Facеbook и на страницата ни www.BG-VOICE.com. И за разлика от събитията на Тръмп несъгласните с нас няма да бъдат набити.

 

Приятен уикенд,