„В Америка няколко пъти сменях сферите си на работа – казва Орлин. – Беше единствено от желание и интерес да се потопя в нещо ново.“ Преди 25 години адвокатът Орлин Йорданов заминава за САЩ. В Ню Йорк става финансов мениджър в най-големите банки – Goldman Sachs и Morgan Stаnley. Но вместо да продължи възхода си във финансовата сфера, той поема предизвикателството на технологичните иновации в Amazon.

Заедно със съпругата си Полина, също с блестяща кариера, Орлин Йорданов е съосновател на Children of Bulgaria – най-успешната благотворителна организация за подпомагане на деца в Родината. До момента са събрали над един милион лева в помощ на децата в нужда. „По-българи от много българи в България“, казват сънародниците им за тях.

Той е роден в София. От дете има една голяма мечта –

да помага на хората, да ги защитава

В V клас у него се загнездва рицарското желание да стане адвокат на онеправданите. „Бях възпитан много патриотично от баба ми и дядо ми и от родителите ми, да се гордея с нашата история, с това, което България е направила през вековете“, споделя той пред BG VOICE.

Учи в 133-о руско училище „А.С. Пушкин“, после в Технологично училище по електронни системи (ТУЕС). Завършва го с пълно отличие, златен медал и с правото да влезе без приемен изпит в „Компютърни системи“ в Техническия университет. Такива са очакванията на семейството му, в което всички са инженери. Орлин обаче избира „Право“ в Софийския университет – воден от рицарската си мечта от детството.

На Нюйоркската стокова борса, когато работи за банка Morgan Stanley

Една студентска бригада в САЩ в IV курс променя изцяло плановете му и той кандидатства в Америка. Но в САЩ бакалавърът и магистратурата му от София – по българско право – не са приложими. Затова през 1997-а той записва „Бизнес администрация“ в Университета на Южна Флорида.  Със спестяванията си родителите му покриват таксата за първата година, но образованието в САЩ е скъпо – 20-30 хиляди долара годишно.

Той завършва първата година отново с отличие, отива директно при декана на бизнес училището и заявява: „Аз съм вашият най-добър студент от 3,000 човека. („Толкова бяхме в бизнес колежа“, пояснява Орлин). Ако искате да продължа да уча тук, трябва да ми помогнете със стипендия“. Деканът му урежда асистентско място, което му позволява да учи магистратурата си безплатно.

Със съпругата Полина

Той завършва „Бизнес администрация“ и записва трета магистратура – по информатика. „Имах много тежки моменти в началото, исках да се прибера в България, но си казвах, че щом съм се захванал с нещо, трябва да го довърша, независимо от трудностите“, казва Орлин.

В Бутан

През 2001 г. започва работа в стартъпа Modelithics – високотехнологична компания. До 2003-а работи като стратегически анализатор за пазарите. После се премества в най-голямата компания за онлайн пазаруване, с телевизионен канал – HSN, където е шеф на отдел за финансово планиране и анализи.
По това време финансовата индустрия в САЩ е в растеж и той се премества в Ню Йорк, където е и по-малкият му брат Атанас. Там отново

променя сферата на дейност

„Започваш отначало, но това съм аз – винаги търся новото, предизвикателството“, споделя Орлин.

Той постъпва в най-авторитетната банка Goldman Sachs, след 30 тежки интервюта. Попада в капиталовите пазари – с нулев опит, но с 3 магистратури, което според философията на Goldman Sacks ще обогати културата и ще е от полза за компанията. Там работи като assistant vice president, или едно ниво под вицепрезидента. След голямата икономическа рецесия през 2008-а работят по 14-15 часа, от 8:30 до след полунощ.

С брат си Атанас на Мачу Пикчу

През 2010-а на едно парти на „Клуб на българите от Уолстрийт“ среща жената на живота си – Полина. „За пръв път бях отишъл на събиране на българи, после се оказа, че и на нея й е било първо. Съдба“, споделя Орлин. Няколко месеца по-късно тя създава „Клуб на българските професионалисти“ в Ню Йорк. Двамата много обичат планините, разходките сред природата и започват да организират такива събития.

Няколко месеца по-късно той й казва: „Аз искам семейство и деца и ти си моята половинка, която съм търсил“. Сключват църковен брак в България. Раждат им се дъщеря Александра (сега на 12) и син Борис Кирил (на 10). „С Полина сме големи патриоти и дълго избирахме имената на децата си. И двамата говорят български и казват, че са българи, макар да са родени в Манхатън“, споделя Орлин.

След раждането на сина им Полина неочаквано за него заявява, че с кариерата е дотам и ще се отдаде изцяло на децата и на създадената от тях двамата и други българи благотворителна организация Children of Bulgaria.

Солна стая – част от един от последните проекти на „Децата на България“ в Центъра за специална образователна подкрепа „Леда Милева“ в Долни Дъбник – за деца с умствена изостаналост, от аутистичния спектър и с физически увреждания

Орлин е изненадан, защото тя има 20-годишна бляскава кариера във финансовата сфера. Получава титлата Chartered Finansial Analyst (CFA, „дипломиран финансов анализатор“). В Чикаго е анализатор на компании, които се търгуват на борсата. Участва като анализатор по телевизиите CNN, CNBC. В Ню Йорк 10 години е директор продажби на финансови база данни за опции. „Казах й: „Как така край? Дала си интервюта за всичките световни финансови канали, имаш такова портфолио, защо?“ А тя: „За мен най-важно е да имам щастливи деца“, споделя Орлин.

След Goldman Sachs той се прехвърля в другия гигант – банка Morgan Stanley, където около 3 години е директор по глобални проекти. После работи като директор във фирма за консултантски услуги във финансовата сфера – CAPCO – около 7 години. Там консултира най-големите банки в Ню Йорк от ранга на „Дойче банк САЩ“, „Уелс Фарго“.

Църковният брак с Полина в България, 2010 г.

По време на пандемията знае, че най-много се търсят продуктите и услугите на големите технологични фирми и постъпва в Amazon – четвъртата по големина компания в света. Отново сменя сферата.

„Amazon e невероятно преживяване“,

казва той. Работи като мениджър в техния отдел за реклами. „Аmazon са третите по големина в света като платформа за реклами, след Google и Meta/Facebook, с капитализация от 2 трилиона долара, или това е целият БВП на 20 Българии“, обяснява Орлин.

ред двореца на Далай Лама, Ласа, Тибет

Днес е в Amazon Web Services (AWS) – най-големия в света доставчик на облачни услуги, като мениджър на стратегически програми. А тези програми са невероятни – в сферата на сателитните услуги, автономните автомобили, в авиацията – например проекти за доставки по домовете на хората с безпилотни дронове. Това е третият му голям пик след Goldman Sachs и Morgan Stanley. Прословутият български гений, който при Орлин Йорданов се проявява в няколко направления...

Основният екип на „Децата на България“, от ляво надясно: Мая Стефанов, Павел Пиперков, Ивелин Спасов (дарител), Полина Йорданова, Камен Стойков, Орлин Йорданов, Цветелина Кемалова

Той не е забравил обаче и голямата си мечта от детството – да помага на хората. Миналата 2023-а са отбелязали 10 години от създаването на Children of Bulgaria – най-голямата и най-популярна неправителствена организация в света за подпомагане на деца в България (за която BG VOICE разказа на 5 април)

Даренията вече са надхвърлили един милион лева

Във фондацията Орлин Йорданов е изпълнителен вицепрезидент и директор на операциите. Използва богатия си опит във водещи компании, като организира всички дейности по ремонта и снабдяването със стоки и услуги на детски заведения в България – училища, болници, приюти, центрове за деца с проблеми.

„Пари по сметка не превеждаме – казва Орлин. – Плащаме на фирми за ремонт или доставка на стоки и услуги. После всички отчети до стотинка се публикуват на уеб страницата на организацията – https://childrenofbulgaria.org/bg/. От уважение към спонсорите, които са обикновени българи, а не фирми“, казва той.

Със семейството по празниците

Всички операции минават през него. Горд е, че са единствената организация, която влага парите два пъти в Родината: като дарение в помощ на децата в нужда и втори път – като възлагат само на български фирми ремонта и доставката на стоки и услуги. Така подпомагат българската икономика.

„Днес по-голямата част от даренията са от България и обратно за България – абсурдно е, но хората ни вярват, защото всичко при нас е прозрачно“, казва той.

Всеки ден Орлин Йорданов отделя по един час в работа за организацията „Децата на България“

Всички членове на организацията работят без заплащане – като доброволци. За тази работа Орлин отделя всеки ден по 1 час вечер, когато децата му заспят. За Amazon работи по 50-60 часа седмично, а за „Децата на България“ подарява около 300-400 часа или 50 работни дни годишно – безплатен труд.

Мечтае да му остава време и за голямата му страст – да пътува по най-отдалечени и предизвикателни места, като Великденските острови, Южна Патагония, Елора и Кхаджурахо (Индия), Мачу Пикчу, Куско, Бутан, Тибет, Непал. Иска да качи Килиманджаро в Африка с децата си, да открива и преживява нови места и култури.

„Много пъти с Полина ни е било толкова трудно с „Децата на България“, че единият казва: „Да спрем“, а другият: „Не, не може, защото сме деца на тази Родина и това е най-хубавото нещо, което можем да направим за нашите любими хора там. България ни е в сърцето и душата“, споделя с вълнение българинът.