Хиляди семейства получават писма, че техните планове поскъпват два-три пъти за 2016 година

Писмо с неприятна изненада в пощенските кутии на стотици българи. Застрахователни компании спират да предлагат досегашните планове за здравно осигуряване и на мястото на старите - три пъти по-високи цени.

Иво Лазаров живее в Чикаго и има здравна застраховка, която изтича в края на годината. От компанията застраховател му изпращат същите условия, които е ползвал досега, но с една съществена промяна. „Получих новото предложение, което е два пъти по-скъпо. Не ме устройва и сега ще се срещам с брокер на застраховки, за да намеря план, който да отговаря на личните ми условия", казва той.

Това бреме за бюджета грози много семейства и създава неудобството да се ходи отново до брокер и да се търси алтернатива. Брокерите обаче са на мнение, че застрахователните компании не искат да губят пари и правят каквото си поискат. "Това се случва с Blue Cross - Blue Shield в Илинойс. Компанията твърди, че претърпява доста загуби и не може да си позволи това. Затова те свалят досегашните планове и се опитват да ни убедят, че този, който ни предлагат, е същият, а те само сменят името и увеличават цената", обяснява Ана Русева, която е брокер на застраховки.

Тя също показва и една още по-фрапираща разлика в предлаганите цени на застраховки, която е предложена на неин клиент. „Ето вижте тук - на един клиент крайната сума, която той плаща, е 70 долара на месец и това е мнго приемливо. Сега обаче планът му е снет и сумата, която му се прилага за същите услуги, е 229 долара" - дава пример брокерът.

 

Съветът на специалистите е, ако новопредложеният план не ви устройва, да се срещнете с брокер и да не бързате да приемате веднага това, което ви се предлага. Според Ана Русева една консултация за два часа може да ви спести много пари. Спокойно може да се избере план, който да отговаря на бюджета, нуждите и на здравословното ви състояние.

 

„Много хора са свикнали с плановете си и сега изведнъж тази промяна не е коректна. Моят план ме устройваше, но сега, ако искам да го ползвам, трябва да плащам двойно, което не смятам да правя и ще се обърна към специалист за съвет" - категоричен е Иво Лазаров, който сега трябва да търси нов план за себе си и за своето семейство.

 

Брокерът Ана Русева обяснява, че законът не разрешава премахването на вече закупен план. Компанията може да спре да го предгала занапред. Вместо това застрахователите вдигат цените.

Ако и във вашата пощенска кутия пристигне плик с по-висока оферта, не трябва да го приемате като нещо нормално. Obamacare предлага субсидии за хора с по-ниски доходи. Имате време до 15 декември да направите задължителната си здравна застраховка, ако не го направите, ви грози глоба от 700 долара, или 2.5% от годишния ви доход.