Президентът на САЩ Барак Обама заяви в годишната реч „За състоянието на съюза", която произнася пред двете камари на американския Конгрес, че 2014-а може да стане година на пробив за американската икономика след годините на възстановяване от икономическата криза.

Президентът подчерта, че безработицата е на най-ниско равнище от пет години, пазарът на недвижими имоти е в подем и Съединените щати са в по-добра позиция в ХХІ век от която и да е друга страна в света.

Той се обяви за значително увеличение на минималното заплащане до 10 долара и 10 цента на час - почти с 3 долара повече от сегашните 7,25 долара на час, замразени от 2009 г. „Дайте увеличение на Америка", призова той Конгресът и обяви, че в следващите седмици ще издаде указ за близо 40-процентно увеличение на минималното заплащане в предприятията, работещи по договори с държавата.

Наред с това той се обяви за равно заплащане за мъжете и жените. „Днес жените са около половината от работната сила в Съединените щати, но продължават да печелят по 77 цента, когато мъжете печелят по един долар. Това е смущаващо за 2014 година. Жената заслужава да получава еднакво заплащане с мъжа за еднаква работа. Тя заслужава да роди бебе, без да се налага да жертва работата си. Искрено мисля, че когато жените успяват, успяват и Съединените щати", каза той.

„След пет години упорити и непрестанни усилия Съединените щати са в по-добра позиция за ХХІ век от която и да било друга страна на Земята. Нека тази година бъде година на действието. Това искат повечето американци - всички ние в тази зала да се съсредоточим върху техния живот, върху техните надежди и стремежи", продължи Обама.

„Преходът към икономика с чиста енергия няма да стане от днес до утре и ще изисква трудни решения. Но дебатите започнаха. Промените в климата са факт. И когато нашите деца ни погледнат в очите и ни попитат дали сме направили всичко, за да им оставим по-сигурен и по-стабилен свят, с нови източници на енергия, искам да сме в състояние да отговорим: Да, направихме го!"

Външната политика беше слабо застъпена в речта, чийто фокус бяха вътрешните проблеми на страната. Президентът заяви, че Съединените щати подкрепят развитието на демократичните свободи в Украйна и отстояват принципа, че народът трябва да определи бъдещето на своята страна.

Обама ще наложи вето на всеки опит за затягане на санкциите срещу Иран, докато се водят преговори за ядрената му програма.

Президентът напомни, че Афганистан ще поеме отговорност за бъдещето си след края на годината. Американските военни, които останат там след 2014 г., ще бъдат ангажирани с обучение на афганистанските войски и ще участват в контратерористични операции срещу "Ал Кайда" и други екстремисти.

Обама призова за пореден път Конгреса да затвори военния затвор в Гуантанамо бей в Куба. „Защото ние се борим с тероризма не само с разузнаване и военни действия, но и като оставаме верни на нашите конституционни идеали и даваме пример на останалия свят", продължи той.

Барак Обама обяви, че ще подкрепи средната класа на Америка и няма да допусне бездействие заради разделението между законодателите, предаде Ройтерс. „Готов съм да работя с всички вас. Но Америка няма да бездейства, нито ще бездействам аз. Затова, когато мога да вземам мерки, без да минавам по законодателния път, за да подобря възможностите за успех на по-голям брой американски семейства, ще го правя", каза президентът. Обама смята да използва по-често президентския указ като форма за прокарването на свои идеи, които срещат отпор в Конгреса. Той е решил да действа заради разширяващата се пропаст между бедни и богати и заради факта, че въпреки подема на борсите средното заплащане остава ниско. „Неравенството се задълбочи. Движение нагоре няма. Нерадостният факт е, че дори и насред периода на възстановяване твърде много американци работят повече отвсякога само за да преживяват. И твърде много изобщо нямат работа", каза президентът.