Няма достатъчно доказателства, за да се определи дали социалните медии са безопасни в нужната степен за децата и юношите, когато става въпрос за тяхното психично здраве, предупреждава главния хирург на САЩ д-р Вивек Мърти .

Консултативният съвет от вторник отбелязва, че макар и да има някои ползи, използването на социални медии носи "голям риск от увреждане" за децата. Мърти призовава за увеличаване на изследванията на въздействието на социалните медии върху психичното здраве на младежите, както и за действия от страна на политиците и технологичните компании.

Издадени са препоръки от 25 страници, които идват на фона на все по-голям брой щати, стремящи се да затегнат регулациите на социалните медийни платформи, включително усилията на Монтана за забрана на TikTok.

Насоките на главния хирург са предназначени да привлекат вниманието към спешни проблеми на общественото здраве и да предоставят препоръки за това как да се подходи към тях, отбелязва новият доклад. 

"Намираме се по средата на криза с психичното здраве на младите хора и съм загрижен, че социалните медии допринасят за вредата, която изпитват децата", каза д-р. Вивек Мърти пред Си Ен Ен.

Препоръките включват преглед на наличните доказателства за въздействието на социалните медии върху психичното здраве на младежите, като се отбелязва, че използването на социални медии сред децата е "почти универсално": до 95% от децата на възраст от 13 до 17 години съобщават, че използват социални медии, а над една трета казват, че го правят "почти постоянно". 

Въпреки че 13 години обикновено е минималната възраст за използване на сайтове на социални медии в САЩ (възраст, която Мърти по-рано определи като твърде ранна за това), съветът отбелязва, че близо 40% от децата на между 8 и 12 години също използват платформите.

Докладът посочва няколко начина, по които социалните медии могат да причинят вреда на психичното здраве на младежите, като отбелязва, че юношеските години са особено уязвим период в развитието на мозъка. Той описва подробно проучвания, които откриват взаимовръзки между използването на социални медии и депресията и тревожността, както и с лошия сън, онлайн тормоза и ниското самочувствие, особено при момичетата.

Едно проучване на 6 595 американски юноши на възраст между 12 и 15 години установи, че тези, които прекарват повече от три часа на ден в социалните медии, са изложени на два пъти по-голям риск от симптоми на депресия и тревожност в сравнение с тези, които не ги използват, се отбелязва в доклада. Той също така цитира проучвания, които установяват, че намаляването на използването на социални медии води до подобрения в психичното здраве.

Резюмето на съвета относно потенциалните рискове от използването на социалните медии върху психичното здраве на младежите обхваща пет страници, докато неговото описание на потенциалните ползи е дълго само половин страница. Отбелязва се, че социалните медии могат да осигурят положителна общност и връзка с другите, което може да бъде особено важно за често маргинализираните деца.

Доклакдът цитира проучвания, показващи ползи за психичното здраве от използването на социалните медии за лесбийки, гейове, бисексуални, асексуални, транссексуални, ексцентрични, интерсексуални и други младежи чрез връзки с връстници, както и "съдържание, потвърждаващо идентичността", свързано с расата, което е положително за подрастващите цветнокожи момичета.

Накрая, той отбелязва, че социалните медии могат да бъдат полезни, като свързват някои деца с възможностите за грижи за психично здраве.