Поколението Y - така социолозите наричат родените през 80-те години. Те са независими, с подчертана индивидуалност и ревниво пазена свобода. Израсли са в мрежата и живеят в свят без граници. Българите от авангарда на това поколение изглеждат, сякаш кризата е минала край тях, без да я забележат. Докато родителите им говорят за безработица и безпаричие, те обсъждат нови проекти. Харесват ли ни или не, те са бъдещето и вместо да им налагаме остарели стереотипи на работа и живот, по-добре да се опитаме да ги разберем.

„Хиляда сто и единадесет последователни 360-градусови завои за 4 часа, 45 минути и 16 секунди, нонстоп виражи, или въртене с ултралек самолет, без прекъсване! Отново поставихме българската авиация на световния връх! - споделя развълнуван Нико. - Нечовешки усилия, но успях!“

Датата е нарочно избрана - 11 ноември, или 11-и, в 11-ия месец - Ангелското число, в Деня на Свети Мина. И мястото, което Нико избира за рекорда си, е специално. Лети над комплекс Раювци в Еленския Балкан, или българския Стоунхендж, част от Мемориалния комплекс „Вълчан войвода“.

За човек с нестабилен вестибуларен апарат 1111 пълни завъртания на 360 градуса звучи главозамайващо, но не и за летеца пилот Николай Калайджиев, или Нико, както още е известен сред феновете си.

За четвърти път той чупи световни рекорди със самолет.

„Не очаквам някой скоро да направи повече от 1111 завъртания“, казва Нико. Дори смята, че ще надмине по продължителност рекорда на Стефка Костадинова, която вече 36 години никой не може да надскочи.

Роден е на 4 януари 1987 г. в Асеновград. Летенето не му е детска мечта. „Бях много палав като малък, нашите бяха вдигнали ръце от мен. Решиха, че тази моя огромна енергия трябва да вложа в нещо полезно“, споделя той. Занимава се с колоездене и мотокрос, и в двете дисциплини бележи успехи.

Първо учи „Математика и информатика“ в Пловдивския университет. Вижда реклама на самолети и решава да кандидатства за военен пилот. Едновременно полага последните си изпити в Пловдивския университет и учи във Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия със специалност „Летец-пилот“.

„Когато за първи път се качих в самолет, разбрах, че това е нещото, което съм търсил винаги, моето нещо“, споделя той. Гордее се с шлема, който използва. Като курсант с успех „Отличен 6.00) във ВВВУ, той получава Европейска стипендия. Със спестените пари си купува специален шлем, с който лети за „Гинес“ рекорди.

За последните си два рекорда той си купува частен самолет, като изтегля кредит, който ще изплаща още 7 години и 8 месеца. „Купих самолет на старо, за нов не можех и да помисля“, казва той. Отделно е изкарал курс и има лиценз и за гражданската авиация.

Самолетът е двуместен, но колко ли смелчаги биха седнали до Нико... „Возил съм малко хора, само да им покажа за какво става дума, и след 10-ото - 15-ото превъртане искат да спра, дискомфортно им е“, казва той.

Първият му световен рекорд е за

най-бърз маршрут от България до Румъния

и обратно. През лятото на 2021-ва лети с ултралек самолет за скорост по предварително зададен маршрут - средна скорост от точка до точка и обратно, като трябва да покрие определена дистанция и да подобри скоростта на предишния рекорд.

Изчислява се по една сложна схема за FAI - Federation Aeronautical International („Международна федерация по аеронавтика“), която събира всички рекорди със самолети, космически апарати, вертолети, парашути, или иначе казано - на „всичко, което лети“.

На 15 октомври 2022-ра на летище Драганово Нико Калайджиев успява да подобри рекорда за най-много излитания за един час, с набор на 305 м, и кацания в определена част на полосата на пистата за излитане и кацане. „Старият рекорд беше 36 излитания и кацания, специалистите казаха, че е невъзможно да се подобри. Аз обаче направих цели 40, и то за по-малко от час - 59 минути и 32 секунди“, казва Нико.

На 18 юни тази година на летище Лесново той поставя третия си световен рекорд със самолет. Изумява всички с постижението си от 888 виража, или завъртания на 360 градуса.

„Първоначално професионалните летци в „Гинес“, които определят параметрите за рекорда, бяха казали, че няма човек, който да се завърти 400 пъти. А аз първия път направих 888 виража. Още тогава можех да направя 1111, но решихме с екипа да го отложим точно на 11-и, 11-и месец, заради символиката на цифрите“, споделя той.

Рекордът е изключително тежък за него - и технически, и физически. Трябва да лети в радиус от 150 м, на 500 м височина. Вятърът отнася самолета, а Нико трябва постоянно да се върти на едно и също положение, за да може специална камера на земята да записва целия полет и след това видеото да се изпрати като доказателство на „Гинес“.

„Трябва всяка секунда да гледаш къде се намираш във въздуха и да взимаш решения с какъв наклон да летиш, с каква скорост. И постоянно да си в перфектна кондиция, да си адекватен с това, което се случва“, споделя той.

Като физиология също е много тежко за организма, и проблемът не е само в непрекъснатото въртене, при което се подлага на изпитание вестибуларният апарат.

Много по-тежко е претоварването на организма, което по време на полета стига над 3G. „Това не е най-голямото претоварване, но когато го изпитваш в продължение на повече от 4 часа, 45 минути и 16 секунди, буквално е невъзможно човек да го издържи, защото е постоянно“, споделя Нико.

„Земното притегляне е сила, която действа винаги към земната повърхност. Колкото по-рязко и бързо маневрираш със самолета, толкова претоварването е по-голямо. Появява се при такова маневриране на 360 градуса, заради гравитацията, защото се движиш в различна посока - обяснява той. - Когато искаш да промениш с управлението на самолета траекторията му, колкото по-рязко и с по-висока скорост го правиш, толкова по-голямо е претоварването.“

При продължителното претоварване кръвта вместо към главата, се сваля към таза, така се намалява функцията на мозъка, а също така и възпрепятства движенията на тялото. Ако тялото тежи например 80 кг, при 3G претоварване тежeстта му е 240 кг, или 3 пъти земното притегляне.

„Ако искаш да си вдигнеш ръката и тя в нормално състояние е 15 кг, все едно вдигаш 45 кг“, обяснява той. Има и отрицателно претоварване - когато лети надолу с главата при маньовър, кръвта рязко слиза от таза към главата и чувства тежест в нея.

„Дали има друг „луд“ човек, в хубавия смисъл, който да е правил такива изумителни полети в света? „Със сигурност има, но с такъв резултат никой няма досега“, казва Нико.

Всичко това звучи наистина стряскащо, но Николай Калайджиев споделя, че най-големият му проблем при всички рекорди е бил привличането на рекламодатели и спонсори.

Защо прави всичко това - кредит за самолет, риск за живота? „Основната ми цел е да поставим българската авиация в центъра на Европа. България да е своеобразен център за развитие на авиацията и до някаква степен - на космонавтиката. Да покажем на света какъв летец има в България“, казва Нико.

„Българската авиация има много сериозни традиции в миналото, с легендарни летци, и днес е разпознаваема в цял свят. А аз ще запиша своето име в тази история“, споделя българинът.

Той не крие, че

следващата му цел е Космосът

- да покаже чрез рекордите, че е сред най-подходящите кандидати за астронавт. Да покаже уменията си като летец и необикновените си физически възможности.

Той поддържа връзка с малката кандидат-астронавтка Татяна Иванова, която в момента учи „Космическо инженерство“ в Университета по аеронавтика в Ембри-Ридъл, Дейтона Бийч, Флорида (за което BG VOICE разказа на 2 декември 2022-ра)

„С Таня много си помагаме и се подкрепяме, което е рядкост в света на астронавтите“, казва Нико. И двамата имат един и същи проблем - че България не членува в Европейската космическа агенция и не може да излъчи кандидат за астронавт.

„Като българин аз трябва да стана част от някаква недържавна мисия. В частния сектор в компании като SpaceX и Virgin Galactic мога да стана астронавт, така че моят таргет е натам. Водим и разговори. Другият вариант е да взема гражданство в страна, която е член на Европейската космическа агенция“, споделя Николай.

Дали пък следващият му „Гинес“ рекорд няма да е с посока Космоса? „Ако съберем нужното финансиране, планираме рекорд, с който много ще се приближим до Космоса, засега не мога да кажа повече“, споделя Нико.

Няколко човека го очакват всеки път след полет. Казва, че родителите и брат му са свикнали, защото познават добре възможностите и характера му. Най-много се притеснява съпругата му Ива, която е адвокат по професия. На нея спестява някои подробности при полетите.

„Мога и знам как да постигна нови рекорди. Имам устрема, имам смелост, имам идеи, имам подкрепа от екипа си“, казва българинът.