Историята на братята започва след края на Първата световна война, когато 20-годишните Ралф и Уилбър Торес привличат общественото внимание в родния си град Детройт с изключителните си телепатични способности, които многократно демонстрират пред голям брой свидетели.

В една от най-популярните им демонстрации Уилбър, придружаван от безпристрастен свидетел, влиза в плътно затворена и светонепроницаема кутия, поставена на тротоара пред някой небостъргач в града, докато Ралф се качва с асансьора на избран от друг безпристрастен свидетел (най-често някоя известна и уважавана личност в града) етаж в сградата. Слизайки от асансьора на съответния етаж, Ралф се приближава до прозореца, а Уилбър в същия момент съобщава на кой етаж точно се намира брат му, при това без нито веднъж да допусне грешка.

Веднъж в серия от подобни демонстрации, продължили цял ден, Ралф се появява 35 пъти на 20 различни етажа, но независимо от това Уилбър всеки път посочва безпогрешно местонахождението му в дадения момент. В този случай в ролята на безпристрастния свидетел влиза католическият епископ на Чикаго, което слага край на всички спекулации, свързани с някаква възможна мистификация.

Братята Торес продължават с публичните си демонстрации и след като се преместват да живеят в Ню Йорк, изумявайки и тамошната публика с умението си да общуват телепатично. В един от най-известните им номера от онзи период произволно избран човек пише на лист хартия някакъв текст, който Ралф прочита наум, след което го предава мислено на намиращия се в друго помещение Уилбър, който пък на свой ред дословно го възпроизвежда на лист хартия. След това двата текста се сравняват и във всеки един от случаите съдържанието им се оказва абсолютно идентично.

През пролетта на 1921 г. Уилбър и Ралф участват в значително по-усложнени експерименти, проведени от група учени, като преди това и двамата са старателно проверени за скрити из дрехите радиоустройства, тъй като има слухове, че именно там се крие тайната на уменията им.

Проверена и отхвърлена е също така и възможността да използват някакъв специален звуков код помежду си, след като няколко експеримента са проведени при пълна тишина. На 24 март Уилбър и двама учени тръгват с пътнически влак за Лос Анджелис, докато Ралф остава под наблюдението на други учени в Ню Йорк. Нито един от братята не знае кога точно ще се проведат телепатичните експерименти.

Първият от тях започва четири дни по-късно, когато на Ралф е показана бележка с текст, свързан с първия президент на САЩ Джордж Вашингтон. След като го прочита наум и започва мислено да предава съдържанието му, вече намиращият се в Лос Анджелис Уилбър внезапно пребледнява и започва силно да трепери, заявявайки, че в същия момент брат му прави опит да се свърже с него.

Веднага след това трескаво започва да записва нещо в една предоставена му от учените тетрадка, която след това е запечатана и отнесена от тях в куриерски офис. Оттам по телеграфа текстът е незабавно изпратен до Ню Йорк. Час по-късно вече пристигналият в запечатан плик текст е прочетен и сравнен с изпратения, като се оказва, че между тях няма каквато и да било разлика.

В следващите експерименти учените използват значително по-дълги текстове (до 200 думи), а наред с това братята трябва да отгатват боята и стойността на карти за игра, формите и цветовете на различни предмети, както и да разпознават вещи, взети на случаен принцип от някой от присъстващите. При всеки един от тези експерименти те демонстрират стопроцентов успех.

Мистериозното изчезване

Тези изключителни способности не впечатляват единствено самите Уилбър и Ралф, които скромно обясняват, че на родната им планета в една невъобразимо далечна галактика, откъдето още като новородени са транспортирани на Земята, телепатията се счита за нещо също толкова естествено, колкото са например речта или зрението.

Освен това те обясняват, че не след дълго, когато мисията им на тази планета вече бъде завършена, те отново ще се завърнат у дома - обещание, което според някои наистина изпълняват, след като три години по-късно мистериозно изчезват.

Братя Торес никога вече не се появяват отново, добавяйки още една въпросителна към загадката, на която вече десетилетия наред никой не е успял да даде отговор.