Ако ви се е случвало внезапно да се почувствате зле и в шкафа с лекарствата да е свършило точно това, което ще подобри състоянието ви, не изпадайте в паника. Можете да си направите домашни илачи, които бързо ще ви освободят от настинката и всички нейни симптоми.

Един от най-ефикасните продукти, който всеки има у дома, е пчелният мед. Той може да ви помогне за кашлица - трябва само да намажете тънък слой мед в областта на деколтето и да покриете с надупчен вестник след това. За да няма разтичане след това, сложете си и някаква прилепнала блуза отгоре. Медът може да помогне и при възпалено гърло - намажете гърлото с помощта на лъжичка обилно с мед. Никак не е приятно, но пък действително е много ефикасно.

Друг ефикасен метод против настинка можете да си приготвите с помощта на 3 лимона и няколко лъжици мед. Изстисквате ги в подходящ съд, слагате и меда и затопляте на водна баня. След това изпивате.

При сериозна и упорита кашлица можете да си направите вино с лук и мед. За целта са ви нужни 150 г пчелен мед, 750 мл бяло вино, 200 г лук. Първо трябва да изчистите добре и да настържете лука на ситно ренде, след което да го добавите в тенджера заедно с виното и меда. Захлупвате и оставяте така сместа за пет дена. Следва да се изцеди през тензух и да се пие три пъти на ден по няколко лъжички. Рецептата е изключително ефикасна при пневмония, хроничен бронхит и др. Тази отвара ще ви помогне и ако страдате от възпалено гърло.

Можете да опитате и следната рецепта - смесете глава червен настърган на ситно лук с мед. Разбъркайте и хапвайте по 2 лъжички поне 5 пъти на ден. За зачервено гърло можете да си направите и компрес - вярно е, че усещането да ви стяга нещо на гърлото е много неприятно, но пък компресът е изключително ефикасен. Смачквате няколко маслини с костилките и ги слагате на компрес за една нощ.

Домашните илачи много лесно могат да ни помогнат да преборим настинката. Ако кашлицата е твърде упорита и не ви минава, а дори се задълбочава, най-добре да посетите лекар.