Йордан Детев

Йордан Детев е преподавател във философския факултет на Софийския универистет "Св. Климент Охридски". Преди броени дни той участва в международна конференция по теоретична археология в универистета „Шампейн Урбана", където представи и концепцията си за разширена реалност - идея, която според него може да донесе нови приходи за туристическия бизнес и да подхрани културното ни наследство.

"Всеки може, посещавайки Античния театър в Пловдив, да види как е изглеждал при самото му построяване, с всичките му статуи, колонади, сценична сграда и други екстри." Тази идея може най-лесно да се използва с най-новия продукт на „Гугъл" - Google glass. Специален софтуер, изработен да илюстрира забележителностите, събира изображения и ги наслагва едно върху друго, което с помощта на Google glass превръща останките от Античния театър в жива 3D картина, примесена с действителността. Екипът, създал тази разработка, старира и приложение за „Андроид", което към момента илюстрира идеята върху оригинална снимка от останките на тайнствения цар на варненския некропол.

Според Йордан Детев България е първа в разработката на софтуер за подобни демонстрации и ако проектът му намери достатъчно финансиране, може да се превърне в роден патент.

Очилата на „Гугъл" се продават единствено в Америка и към момента предимно онлайн, като цената им е от около хиляда и петстотин долара. Определено скъпа придобивка, но от друга страна - разумна инвестиция, ако с един поглед през тях можете да съживите Колизеума или Пирамидите в Египет.