НАП ще представи информация за проверките за цените на горивата

Комисията за защита от дискриминация събощи, че  бензиностанциите „Сакса“ и „Инса ойл“ неоснователно са фиксирали цени

От: bgvoice 06:01 | 15 март 2022 г.

Информация за извършените проверки от Националната агенция по приходите (НАП) за цените на горивата ще бъде представена пред народните представители от Постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаване на монополите към Комисията по икономическа политика и иновации. Заседанието на подкомисията ще се състои във вторник. В дневния ред на заседанието са включени и отговори на актуални въпроси, отправени от членовете на Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаване на монополите и иновации, към ръководството на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Припомянаме, че Комисията за защита от дискриминация събощи, че  бензиностанциите „Сакса“ и „Инса ойл“ неоснователно са фиксирали цени. В съобщението се посочва, че двете дружества са сред основните участници на пазара на производство и внос, търговия на едро и дребно с горива. Най-сериозен е ръстът на цените на бензиностанциите от веригите „Круиз“ (на „Сакса“) и „Инса ойл“ в периода 2-3 март, когато се създаде масова истерия около цените на горивата, а премиерът Кирил Петков обяви, че структури на ГЕРБ са инвестирали средства за разпространяване в социалните мрежи на информацията за опашки.

„В хода на разследването КЗК ще проучи поведението и на другите участници на пазара на горива, като при наличие на достатъчно данни кръгът на разследваните търговци на горива може да бъде разширен и допълнен“, посочват от антимонополния орган.

Не пропускайте