МВР е установило по "безспорен начин", че колата, която се блъсна автомобил на НСО, в който пътува и Петков, е отнела предимството му, каза вътрешният министър Калин Стоянов в петък.

Инцидентът стана преди ден на входа на Аксаково, на Т-образно кръстовище. Шофьорът на цивилния автомобил почина.

Неговата спътничка е в тежко състояние, но вече е стабилизирана.

Все още не е ясно с каква скорост се е движил автомобилът на НСО, когато тя е излязла на пътя.

Военно-окръжната прокуратура в Сливен образува досъдебно производство по случая.

"Считам, че всичко ще бъде изяснено в рамките на разследването, включително и скоростта, за която в момента доста се говори", каза Стоянов.

На въпрос защо Петков все още е бил с кола на Национална служба за охрана (НСО) Стоянов отговори, че като бивш премиер той има право да бъде охраняван от служители на службата в продължение на четири години след края на мандата си.

Според чл. 21 на Закона за НСО се осигурява специализиран транспорт на "лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател - до 4 години след освобождаването им от длъжност".

НСО: Да не се разпространяват спекулации

Националната служба за охрана (НСО) призова да не се разпространяват спекулации около катастрофата с колата, в която пътуваше съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Националната служба за охрана призовава към въздържание от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни тези и хипотези по адрес на участниците в тежкия пътен инцидент, докато компетентните институции не приключат работата си.Убедени сме, че професионалните действия на разследващите и назначените експертизи ще покажат обективната истина", посочват от службата.

От НСО твърдят, че тяхната кола е била на пътя с предимство и че шофьорът на другия автомобил им го е отнел

Разследването продължава

"Разследването на вчерашната катастрофа край Аксаково, в която участва и кола на НСО, ще бъде проведено обективно", коментира Данчо Славов, военен прокурор във Военно-следствения участък – Варна, пред БНР. 

Още вечерта четиримата пътуващи в автомобила на НСО са разпитани лично от него.

По думите на шофьора на автомобила – той се е движил с "нормална скорост", но не може да каже каква точно.

Казал е също, че не е имал физическа възможност да реагира, за да избегне удара, защото другият автомобил е излязъл изненадващо пред него.

По думите на Данчо Славов колата на НСО е била с включен светлинен сигнал. Към момента нямаме данни в колата да е имало видеорегистратор, каза той.

Пострадалата жена е стабилизирана

Лекарите във варненската болница "Св.Анна" са успели да стабилизират 58-годишната жена, която пострада тежко.

Пациентката е на командно дишане, но има оптимистична прогноза, каза за БНР д-р Валентин Власаков, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение.

След инцидента с леки травми е шофьорът от НСО.