Извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия в София, Желко Йович, бе извикан днес в МВнР от генералния директор „Европейски въпроси“ Йордан Първанов.

Поводът бе недопускането на 8 ноември 2023 г. на територията на Република Сърбия на изтъкнатия българския интелектуалец и общественик Едвин Сугарев от сръбските гранични власти, както и конфискуването от страна на местните органи на реда на негови книги от българския Културно-информационен център в Босилеград, съобщиха за БГНЕС от МВнР.

От българска страна бе изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Република Сърбия като бивш генерален консул в Ниш, който не е бил допуснат на сръбска територия. Обвиненията към българския общественик и неговото творчество са абсурдни. Неговите творби по никакъв начин не могат да са свързани с „разпалване на междуетническа нетърпимост“.

Обвинения са отправени и към законно регистрирания на територията на Република Сърбия КИЦ в Босилеград и неговите служители. Тези с нищо непредизвикани и с нищо неоправдани действия нямат място в съвременните българо-сръбски отношения, които искаме да градим съвместно. От сръбския посланик беше поискано обяснение и извинение.

Първанов изрази очакване в спешен порядък да бъде получено копие от съдебното решение за предприетите действия от сръбската полиция в Босилеград, както и за недопускането на г-н Сугарев на сръбска територия.

Първанов изрази учудване и разочарование от факта, че горните действия на сръбските съдебни и полицейски органи, уронващи достойнството на г-н Сугарев и служителите на българския КИЦ Босилеград, са извършени в деня, когато Европейската комисия обяви годишния Пакет разширяване. Той подчерта, че спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на европейска интеграция.

На 8 ноември сръбският режим отново демонстрира и приложи терор над българите от Западните покрайнини. В "Деня на Западните покрайнини" служители на зловещата сръбска държавна сигурност нахлуха първо в офиса на "Културно-информационния център "Босилеград”, а след това и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е бивш консул в град Ниш.

В същото време граничните полицаи не допуснаха самия Едвин Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да присъства в представяне на книгата си в клуба на КИЦ „Босилеград”. След щателен обиск на всички помещения на КИЦ-а бяха иззети 23 бройки от книгата на Едвин Сугарев.

Офицерите на сръбската ДС "повдигнаха обвинение за етническа, расова и религиозна омраза" на директора на КИЦ-Босилеград Иван Николов.

Случилото се не е прецедент или изолиран случай. Това е поредното доказателство за официалната антибългарска и денационализаторска политика на режима в Белград в продължение на над 120г., пише БГНЕС.