ВЪПРОС: Здравей, Ангеле! Искам да попитам, мога ли да получавам американската си пенсия директно в български банков акаунт. Току-що подадох документите си, станах американски гражданин официално преди няколко месеца и смятам да се прибера за постоянно в България. Там имам банков акаунт, в който бих искал да ми превеждат парите, за да не трябва да плащам допълнителни такси на американските и български банки, всеки път, когато тегля пенсията си. Възможно ли е това и какви са стъпките, които трябва да предприема?

ОТГОВОРЪТ НА АНГЕЛ:

Здравейте, това е „вечният въпрос“, който много хора са ми задавали през годините и с радост мога да кажа, че вече имаме позитивно развитие и конкретен напредък при разрешаването на такива дилеми.

Само преди около седмица имах привилегията да помогна на друг наш сънародник, който беше в същата ситуация да намери разрешение на този въпрос. Стъпките, които трябва да предприемете са следните.

Първо трябва да подадете документи за пенсиониране (ако не сте го направили вече, както става ясно от въпроса ви) и наред с останалите лични данни, вие трябва да посочите и своя американска банкова сметка. По този начин спокойно могат да започнат да работят по вашия случай и да започнат да ви изплащат пенсията, която ви се полага.

След като подадете документи, очаквайте да ви извикат за проверка за някои от документите, обикновено в срок от една до две седмици от момента на подаване на апликацията за пенсия.
Веднъж щом сте одобрен за полагащата ви се пенсия, ще започнете да я получавате

първоначално в американската ви банкова сметка,

но ако желаете да се приберете за постоянно в България, вие можете да промените сметката, по която се изплащат парите всеки месец и дори да посочите лична банкова сметка в българска банка и в български левове.
Тази процедура се прави, когато се приберете в България и използвате форма SSA-1199-OP55, която можете да изискате от администрацията или да потърсите в интернет под формата на pdf файл. Като американски пенсионер, пребиваващ в България, там могат да подменят информацията за банката, в която искате да получавате парите си, внесени всеки месец оттук нататък. Нужно е формата да бъде попълнена с българския ви адрес, номерът на банковата ви сметка в България в български левове и подписана от длъжностно лице на банковата институция.

След като всичката информация е събрана и попълнена във формата, тя трябва да се изпрати по пощата на адреса, който е посочен, за да започне процедурата по смяната на акаунта, в който се внася пенсията ви. Този процес може да отнеме от два до шест месеца, но много наши сънародници, с които комуникирам, след пенсиониране са го завършили успешно и би трябвало да бъде така, с всеки, който следва инструкциите по формата.

По същия начин,  ако решите да се върнете в Америка

в определен етап от вашия живот, можете да смените банковата си сметка обратно към американски банков акаунт като посетите най-близкия офис на пенсионната администрация.

Според информацията, която имам директно от пенсионната администрация тук и от хора, които вече получават американските си пенсии си в български левове, не би трябвало да има допълнителна такса за тази услуга. Също така е важно да се уточни, че за да се осъществи този процес, не е нужно да бъдете американски гражданин, хора които имат зелена карта, също имат пълен достъп до тази услуга.

Това е от мен за днес. Ако и Вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон: (224) 522-2413 или на електронната ми поща - [email protected]. Въпросите, които четете са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.