Явления, неподлежащи на логично обяснение, както и обекти, на които се приписва извънземен произход, се изследват от уфолози. Именно тези експерти, както и обикновените хора, вярващи в съществуването на космически разум, честваха на 2 юли Световния ден на НЛО.

Тъй като никога не е била приемана за легитимна от академичната общност, уфологията се смята за псевдонаука, занимаваща се с наблюдения на неидентифицирани летящи обекти. Някои свързват подобни явления с извънземни апарати, макар че не всички специалисти подкрепят тази теория. Намират се обаче изследователи, които смятат, че от психологическа гледна точка дори доказани случаи на измама или самозаблуда си струва да се проучат.

През годините различни правителства и независими институции провеждат експерименти и извършват анализи, свързани с НЛО. Най-известното такова изследване е „Синя книга" (1952-1970).

С този близо 20-годишен проект се захваща не кой да е, а военновъздушните сили на САЩ. За пръв негов ръководител е назначен капитан Едуард Дж. Рупелт. Най-често обаче „Синя книга" се свързва с името на американския астроном д-р Джоузеф Алън Хайнек, който е изпълнявал ролята на научен консултант. Пред проекта са поставени две цели: да се прецени дали така наречените НЛО, ако те съществуват, представляват заплаха за националната сигурност и с помощта на науката събраната информация за неидентифицираните летящи обекти да се обработи и да се анализира.

Добре е обаче да се знае, че преди „Синя книга" се работи върху „Знак" - американските ВВС в края на 1947 г. са натоварени с разследването на многото съобщения за наблюдавани НЛО. Само след година проектът е наследен от „Недоволство". Явно някои ръководни кадри във военновъздушните сили са недоволни от начина и подхода и по този план, затова го заменят със „Синя книга".

По време на работата, свързана с проекта, са събрани, изучени и анализирани хиляди съобщения за предполагаемите наблюдения на НЛО. След т.нар. отчет на Кондон, който заключава, че не са открити каквито и да било следи от някакви аномалии, през декември 1969 г. финансирането на „Синя книга" е спряно. А ВВС на САЩ отбелязват в своето резюме следните изводи по направените изследвания:

* нито един от неидентифицираните летящи обекти, за които са получавани съобщения и са били проучени и от военновъздушните сили, никога не е показал някакви признаци на заплаха за националната сигурност;

* не съществуват никакви доказателства, представени или открити от BBC, че уж наблюдаваните обекти, класифицирани като „неидентифицирани", са свързани с технологични разработки и принципи извън рамките на съвременните научни познания;

* липсват свидетелства, че уж видените НЛО са извънземно транспортно средство.

Към момента на прекратяването на проекта „Синя книга" са събрани 12,618 съобщения за неидентифицираните летящи обекти. Твърди се обаче, че повечето са грешни и измамни, тъй като всъщност са били наблюдавани природни явления (облаци, звезди и т.н.) или обикновени самолети. Според данни на Националното управление на военнокосмическото разузнаване на САЩ редица твърдения за срещи с НЛО може да бъдат обяснени със засекретени полети на изтребители разузнавачи U-2 и А-12, както и на експериментални машини. Съвсем малко съобщения, изследвани по време на проекта, са класифицирани като „необясними" дори след строг и продължителен научен анализ. Съобщенията за НЛО са събрани в специален архив и са достъпни в съответствие със Закона за свобода на информацията, но имената и други лични данни на всички свидетели по делата са напълно променени.

* Термина НЛО за първи път използва бившият летец от ВМС на САЩ Доналд Кихоу, който впоследствие се изявява като журналист и писател и през 1953 г. издава книгата „Летящи чинии от Космоса".

* Голямо обществено внимание към неидентифицираните летящи обекти привлича пилотът Кенет Арнолд, който през 1947 г., докато управлява самолет, забелязва в небето 9 големи предмета, реещи се във въздуха над Рейнел, Вашингтон. Новината за това бързо обикаля света, след което обикновени хора започват в буквалния смисъл на думата да търсят контакт с извънземните. Именно Арнолд нарича НЛО летящи чинии, като терминът става много популярен и се използва и до днес.

* Първата снимка на непознато извънземно транспортно средство е направена през 1883 г. от мексиканския астроном Х. Бонила.

* Шест неидентифицирани летящи обекта се строяват в редица на небето над Англия през 1967 г. След като събитието успява да привлече общественото внимание, правителството официално одобрява плановете на учените и военните да изследват НЛО. По-късно обаче става ясно, че всичко е мистификация.

* На Бермудския триъгълник също приписват връзка с извънземен разум. Някои изследователи са на мнение, че под водата там може да е издигната постоянна база на пришълци от други планети, с което се обясняват многобройните загадъчни изчезвания на кораби и самолети, ненамерени до ден днешен.

* За отвличане от извънземни първо съобщава семейство Хил през 1961 г. По думите на Бети и Барни това се случва в Ню Хемпшър. Показанията на съпрузите напълно съвпадат, въпреки че са разпитвани поотделно и с помощта на хипноза.

* Извънземните отвличат не само обикновени хора, но и военни, като го правят пред очите на най-висшето ръководство. Така през 1953 г. безследно изчезва младши лейтенант Ф. Ю. Монкла. Изпращат го да провери НЛО, надвиснало над Мичиган. Самолетът на пилота се приближил към апарата, след което бил обгърнат от ярка светлина... Когато всичко свършва, става ясно, че самолетът заедно с Монкла е изчезнал от радарите...

Неидентифицирани летящи обекти не спират да се появяват на небето в различни кътчета на планетата ни. Извънземни кораби продължават да предизвикват интереса и на обикновените хора, и на някои учени. Скептично настроените продължават да твърдят, че НЛО са мит. Други пък са убедени в съществуването на извънземните. Твърдо обаче днес може да се каже следното: досега човечеството не е успяло нито напълно да потвърди, нито категорично да отрече теорията за наличието на разум отвъд Земята.