Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността е проведена на територията на Шумен, съобщават от ОДМВР. В хода на операцията  са извършени претърсвания в частен дом в Плиска, обитаван от 36-годишен местен жител, както и на адрес, ползван от 32-годишен негов съгражданин. Оттам униформените иззели 39 прозрачни пликчета с различни по форма и размери кремъчни остриета, гърне със счупено гърло, и друго с височина около 23 см, 12 монети с вид на антични и два металотърсача.

По случаите са образувани  досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 278 ал. 6 от НК. Срещу жител на с. Ясенково и мъж от с. Методиево са образувани бързи производства. В дома на единия полицаите открили гладкоцевна пушка, боеприпаси и гилза, а на адреса на другия -  патрони 12 калибър и седем капсул – възпламенители, за които мъжът не представил документи. Шестима са задържани за притежание на наркотични вещества или техни аналози. В рамките на полицейските действия в различни квартали на Шумен били извършени проверки на трима шуменци на 25, 28 и 26 години. Във всеки от тях са намерени и иззети пакетчета с „дизайнерска дрога“.

В жилището на 26-годишния бил открит и пакет със суха тревиста маса.

За извършени престъпления по чл. 354 А ал. 3 от НК са образувани бързи производства. Около 5 г дизайнерска дрога, скрита в часовник, била намерена и при проверка на 24-годишен жител на Смядово. От жилището му в града униформените  иззели и 17 семена – по негови данни от „марихуана“. Задържан е за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354 А ал. 3 т. 1 от НК. 33-годишен мъж от Шумен е задържан за държане на наркотични вещества. При извършена проверка вчера с последвало претърсване в частен дом, обитаван от шуменеца, криминалисти иззели полиетиленов плик със суха листна тревна маса, която по негови данни е марихуана. За извършено престъпление по чл. 354 А ал. 3 от НК е образувано досъдебно производство. При проверка в частен имот в село Троица, обитаван от 24-годишен местен жител са намерени и иззети 42 семена, по негови данни от марихуана. По случая е образувано досъдебно производство.