Семейството на жена в тежко състояние обвинява лекарите в „Пирогов“ в "грешка в работата и неглижиране на спешните действия. Oт болницата обаче обясняват, че оказват пълно съдействие на близките. Медицинският надзор започва проверка. На 31 януари 38-годишната Ирена Павлова е оперирана по спешност в "Пирогов". Минути по-късно хирургът се среща със семейството й.

"Обясни ни, че не е рак, а доброкачествени образувания на дебелото черво, които са предизвикали перфорацията", обясни Емилия Колева, майка на Ирена, в ефира на bTV. След операцията жената вдига температура, която първоначално лекарите считат за нормална, но влошаването продължило.

На 6 февруари следва втора операция, която показала, че жената е с перитонит и сепсис.

"Когато попитахме защо толкова късно е направена тази операция, че сме изгубили събота и неделя - той каза, че дори и по-рано да е била направена, не се е знаело какво ще се случи. На 16-ти се прави трета операция, на която се вижда още по-тежко състояние", допълни Емилия Колева.
От две седмици младата жена е в реанимация. Съмненията на близките са за грешка при операцията. Още от петък настояват външен консултант да даде становище по случая.
"Когато беше съобщено, че няма какво да се направи - че дори и да викнем външен консултант, той нищо няма да констатира по-различно и, че нещата са в Божиите ръце. Аз в чудеса вярвам и се надявам за нея да има такова чудо", отбеляза Теодора Колева, сестра на Ирена.
"Да се осигури второ мнение по избор на пациента/неговите близки, но то не се заплаща от лечебното заведение, нито от Здравната каса. Въпрос на вътрешни правила ще бъде този външен консултант, от който се иска второ мнение, дали ще бъде допуснат до територията на болницата или консултацията ще се осъществи само по документи", каза Мария Шаркова, адвокат по медицинско право. От здравното министерство съобщават пред bTV по случая започва проверка.

От "Пирогов" обясняват, че директорът на болницата е поставил резолюция "За пълно съдействие" на всяко искане на близките.

"Назначена е проверка по случая, за да се установи дали става дума за пропуски по време на лечението или за неблагоприятен изход от лечение, до който се стига въпреки сериозните усилия на медицинския екип." „Искам да призова всички хора в коремната хирургия, който смята, че може да е от помощ на случая, за който казват, че само Господ да помогне - да ни обърнат внимание и да помогнат на дъщеря ми, защото съм й обещала", призова Емилия Колева. Ирена има две деца - на 1 и на 12 години.