„Макдоналдс" започва да избира по-малко вредни храни за своите менюта, съобщи говорителят на компанията, която притежава най-голямата в света верига закусвални. Ръководството се отказва от използването на птиче месо, третирано с антибиотици за хора. Това ограничение ще бъде въведено в продължение на 2 години. Става дума обаче не за пълен отказ от пилета, на които са давани антибиотици, а само на такива животни, приемали „човешки" антибиотици, съобщи ръководителят на рекламния отдел Скот Тейлър.

Някои експерти смятат, че масовото приемане на антибиотици за увеличаване на ръста и лечение на птиците, едрия рогат добитък и прасетата води до изменени микроорганизми, които са резистентни към медикаменти. Така лечението на хората с антибиотици става неефективно. В „Макдоналдс" смятат още да прекратят и използването на мляко от крави, които приемат хормони с храната си. Поводът за реформата е спадът на продажбите за 2014 г. с 4.6 на сто.

В САЩ има около 14,000 ресторанта на „Макдоналдс", като от тях 90% работят на франчайз. Общо в ресторантите под тази търговска марка работят над 36,000 заведения за бързо хранене в 100 страни по света. Всекидневно те обслужват повече от 70 млн. души.