Поредният опит на демократите да прокарат промяна на тавана на дълга в Сената пак върви към провал в резултат на съпротивата на републиканците, но лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл предложи две възможности за решаване на проблема.

В изявление от сряда Макконъл каза, че „републиканците вече дадоха да се разбере“, че ще асистират за започване на процес, известен като „съгласуване“, който ще позволи демократите да повдигнат тавана на дълга сами, без помощта на гласове от републиканците.

Демократите отпреди се съпротивляваха на тази идея, като се аргументираха, че това решение е тромаво, бавно и рисковано.

Макконъл посочи и втора възможност, като каза, че републиканците ще допуснат „демократите да използват нормалната процедура, за да прокарат по спешност повишаване на таван на дълга с фиксирана сума в долари, позволяваща да се покрият разходите до декември“.

Още не е ясна реакцията на демократите на двете предложения на Мич Макконъл.

Сенатът е планирал процедурен вот за сряда следобед по въпроса дали да започна разглеждане на вече миналия в Камарата законопроект за промяна в тавана на дълга до декември 2022 година.

Очаква се републиканците да блокират мярката.