Саймън Артлоу, „Спортинг лайф"

Стогодишната война? Не, стогодишен турнир. През миналия четвъртък в Калифорния започна Копа Америка. Да, само преди година пак имаше, знаем... Какъв е този турнир? Защо е направен, кой ще участва и колко сериозно гледат на него два континента, а и целият свят?

Копа Америка 2016 се казва „Сентенарио" - в чест на стогодишнината от първия турнир, който е бил през 1916-а в Аржентина. Домакин са САЩ, като това е първото издание (общо 45-о в историята), което няма да се играе в Южна Америка. Става дума за пари, нали знаете. Не толкова за традиции.

През 2012-а бе решено да се направи турнирът, който да почете един век от историята на надпреварата. Комерсиално погледнато, това ще е най-касовата Копа в историята.

Оттогава се случиха много неща, като например скандалите във върхушката на ФИФА, тръгнали да се разплитат точно от организацията на този турнир. Няколко от босовете на федерации в Южна и Централна Америка вече са зад решетките, други отидоха на съд. Корупция, далавери с тв правата, със спонсорите... Случиха се на територията на САЩ, та ФБР ги подхвана, защото са му в юрисдикцията.

Стигна се дотам да няма официално представяне на трофея и логото, а тихомълком да излезе съобщение, че купата е единствена и остава за победителя завинаги. Различна от преходния приз, който е в Чили - победител на турнира от 2015-а.

Кои играят? Всички най-големи звезди без Неймар са призовани под знамената.

Аржентина присъства със суперотбор, като целта е най-накрая да бъде победен каръкът, донесъл загубени финали на Мондиал 2014 и Копа Америка 2015. Меси чака своя голям трофей с националния, макар и да е олимпийски шампион от 2008-а, което е сериозен успех.

Бразилия остави у дома Неймар, за да се готви за олимпиадата в Рио - Барселона разреши звездата да играе само на една от двете летни надпревари. Чили е с най-силните играчи, както и Уругвай, където се завръща и изтърпелият огромното си наказание Луис Суарес.

Коста Рика остана без контузения вратар - европейски шампион с Реал, Кейлор Навас.

Участват 16 отбора, а не 12, както е на стандартните турнири Копа Америка.

Защото гостите от Централна и Северна Америка са не 2, а 6.

Форматът

Групи

А: САЩ, Колумбия, Коста Рика, Парагвай

В: Бразилия, Еквадор, Хаити, Перу

C: Мексико, Уругвай, Ямайка, Венецуела

D: Аржентина, Чили, Панама, Боливия

Четвъртфинали, 16-18 юни:

1. Първи А - Втори В

2. Първи D - Втори С

3. Първи В - Втори А

4. Първи С - Втори D

Полуфинали, 21 и 22 юни:

Победител 1 - Победител 2

Победител 3 - Победител 4

Финал, 26 юни