Кондиломите, или така наречените генитални брадавици се срещат често. По-податливи към тях са бременните жени и хората с нарушена имунна система. Понякога кондиломите се бъркат с баналното натрупване на кожен епител на едно място. Това на практика не е медицински проблем. Всеки 1 на 100 от мъжете получава такива натрупвания, но тъй като кондиломите са заразни, е редно да се проведе консултация със специалист по венерически заболявания, за да се ограничи рискът от разпространение на инфекцията между партньорите.

Сами по себе си кондиломите са безвредно състояние. Но учените са провели множество изследвания и според последните журнали и изложени статистически данни кондиломите имат пряка връзка с развитието на рак на шийката на матката и рак на пениса. Проучванията сочат, че 90% от жените с рак на шийката на матката имат и кондиломна инфекция.

Специалистите съветват при жени с доказана инфекция с кондиломи да се провеждат изследвания с цитонамазка на всеки шест месеца, за да се ограничи рискът от развитие на рак на шийката на матката или да се диагностицира в по-ранен стадий, където лечението има далеч по-високи прогнозни проценти. 
От какво се предизвиква появата на кондиломи? Кондиломите се причиняват от човешкия папилома вирус HPV. Това е същият този вирус, който причинява брадавици по краката, ръцете и лицето. Вирусът живее в цитоплазмата на клетките, където намира идеална среда и се размножава много успешно. Впоследствие размножилите се вируси разрушават клетката и инфектират другите клетки в организма.
Клиничната картина на кондиломите е много типична. Обикновено се появяват неболезнени, с цвят на месо или сиво-бели израстъци в областта на срамните устни, ануса или пениса, които могат да придобият формата на гроздове или цветно зеле. Могат да имат клинични данни за сърбящи или дори леко възпалени кожни израстъци. 
Кое лечение е подходящо? Освен стандартното медицинско лечение, което до ден днешен е прието за радикално - изгаряне с течен азот, лазер или твърд въглероден диоксид (сух лед), съществува още един медикамент, който според последните проучвания се оказва, че е много успешен при борбата с кондиломи и премахва на 100% всички израстъци. Медикаментът е интерферон-алфа или интрон А.
Специалистите по билково лечение предлагат много добри алтернативи за премахване на кондиломи. Една от тях е приложение на корен от китайски напръстник или пясъчна тинтява. Други билки, доказали своя ефект при борбата с неприятните кондиломи, са невен, сок от стъбло от невен, сок от кисела ябълка и активно мазане на израстъците с чесън. В домашни условия може да се прилага върху израстъците масло от чаено дърво.
Според последните проучвания на специалисти по психология и психиатрия хипнотерапията също е особено успешна при борбата с кондиломи. Смята се, че стресът е основен провокатор за появата на кондиломи, особено при пациенти с потиснат имунен отговор. В комбинация с хипнотерапията, която се провежда по време на няколко сеанса. На пациентите се дава хранителна диета, богата на витамини А и С, включително фолиева киселина, които укрепват значително имунната система.