Министър Калин Стоянов е в Брюксел за участие в Международна конференция, инициирана от еврокомисар Илва Йохансон ​. За първи път български министър на вътрешните работи е поканен да участва с изказване на водещо събитие на Европейската комисия, откакто България е член на ЕС. 

Причината са постоянните усилия на страната ни за справяне с престъпните мрежи на каналджиите и с миграционния натиск. Основното изказване на министър Калин Стоянов ще бъде в панела „Отговор на каналджийството“. 

Събитието е ключов момент с оглед приоритета на България за присъединяване към Шенгенското пространство и ролята на Министерството на вътрешните работи в този процес.

Поканени са ресорните министри на държавите членки на ЕС и на основните държави на произход и транзит на мигрантите, ръководителите на агенциите на ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи, както и представители на международни организации.

Създаването на Глобален алианс за противодействие на каналджийството и провеждането на специфична конференция на тази тема с ключовите държави на произход и транзит беше анонсирано от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в годишната й реч за състоянието на Съюза през септември 2023 г, а в последствие бе обявено многократно от други представители на Европейската комисия.