Полицията в Перник работи по три случая на домашно насилие, в един от които е пострадало и дете, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Перник.

Мъж и жена са задържани за домашно насилие  В края на миналата седмица е получен сигнал в Първо районно управление от 70-годишна перничанка за упражнено към нея домашно насилие от страна на внука ѝ.

По данни на потърпевшата 20-годишният младеж ѝ нанесъл удари, довели до причиняване на лека телесна повреда в условията на домашно насилие. Първоначално внукът бил задържан за до 24 ч. с полицейска заповед. В резултат на започнатото бързо производство и проведените действия по разследването младежът е привлечен като обвиняем и му е наложено 72-часово задържане с постановление на наблюдаващ прокурор.

Предстои да бъде внесено искане в съда за налагане на мярка за неотклонение.

За 72 часа с прокурорско постановление е задържана и 46-годишна перничанка. На 25 ноември органите на реда били уведомени от Спешния център в Перник, че при тях се намира малолетно момче с травми по главата и 46-годишната му майка. Полицаите изяснили, че момчето е ударено с чаша в областта на главата от същата. 

След преглед в пернишката болница детето е транспортирано в столична клиника с фрактура на черепа и опасност за живота. Първоначално родителят е задържан за до 24 ч. с полицейска заповед. В рамките на започнатото разследване жената е привлечена като обвиняема и е задържана за до 72 часа с прокурорско постановление.

Предстои да ѝ се иска постоянна мярка за неотклонение. Работата по случаите продължава под надзора на прокуратурата.   От ОД на МВР съобщават и за трети случай на домашно насилие, случил се през почивните дни. Сигнал за нанесен побой над 26-годишна жена бил подаден на 25 ноември, около 19:00 ч.

Изяснено е, че 36-годишен мъж, който живеел на семейни начала с 26-годишната жена, ѝ нанесъл побой в условията на домашно насилие. Задържан е за до 24 ч. и срещу него е образувано бързо производство. 

Припомняме, че в началото на месеца в интервю за БТА главният комисар на МВР Живко Коцев отбеляза, че през 2023 г. се отчита сериозен ръст на сигналите за случаи на домашно насилие, като има и увеличение на броя на досъдебните производства. "До този момент са регистрирани 1359 случая спрямо 749 през 2022 г., т.е. има 81,4% увеличение на проявите на агресия в домашни условия, това е изключително обезпокоително", каза главният секретар на МВР.