Когато човек страда от различни заболявания или просто търси консултация за най-добрия вариант за своето лечение, вече може да ползва услугата „здравно консултиране". Фирмите, които я предлагат, работят в тясно сътрудничество с лекари консултанти, които могат да препоръчат най-добрите специалисти за всеки индивидуален случай и предлагат оферта от водещи болници индивидуално за всеки. Така се проучват най-добрите възможности за лечение за всеки конкретен случай. Това е добър вариант за хора, които са възрастни и трудно се ориентират кое здравно заведение или кой специалист би бил най-подходящ за тяхното заболяване. При здравното консултиране се предлагат различни оферти, а пациентът, подпомогнат от мнение на специалист, сам избира най-добрата за него.

В България също започнаха да се появяват подобни фирми за здравно консултиране, една от които - софийската „Адапта", например има и програма за българи в чужбина. Когато имат здравословен проблем и не знаят към кого да се обърнат за съдействие, тя предлага преглед на медицинска документация от лекари консултанти, които на базата на оплакванията и медицинските документи препоръчват къде може да се консултира и прегледа пациентът, като го свързват с най-добрите специалисти. Много от българите в чужбина нямат възможност да се погрижат за своите родители или близки в България, когато те имат здравословен проблем. Именно в този случай е най-удобно да се ползва фирма за здравно консултиране, благодарение на която могат да разчитат на квалифицирано съдействие, без да се налага да пътуват до България. Те ще знаят, че близките им са в добри ръце, защото ще бъдат консултирани за здравословен начин на живот, съобразен със степента на увреждането, както и ще получат актуална информация за напълно и частично платените от здравната каса лекарствени средства и клинични пътеки.

Друго улеснение е, че тези фирми поемат дори такива услуги като резервиране на самолетни билети, хотелското настаняване, трансферът от-до летището, резервиране на часове при лекар, лично придружаване на пациент, личен асистент в България, персонален преводач (ако се налага), превод на медицинска документация.