Управляващите в България и Гърция критикуваха позиции на новия президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, изразени по време на церемонията по встъпването ѝ в длъжност в неделя.

При полагането на клетва тя нарече страната си Македония и не използва официалното име Северна Македония. Това е в противоречие с Преспанското споразумение, подписано между Скопие и Атина през 2018 г., с което след дълги исторически спорове към името Македония беше прибавено "Северна".

По-рано по време на предизборната си кампания Силяновска неведнъж критикува и поетия през 2022 г. ангажимент от Скопие да впише българското малцинство в конституцията си. Това е едно от условията, които Северна Македония трябва да изпълни, за да се присъедини към Европейския съюз (ЕС). Страната официално стана кандидат за член още през 2005 г.

В понеделник сутринта българският президент Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев публикуваха свои позиции срещу изказването на новия северномакедонски президент.

"България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала", написа Радев в прессъобщение. Малко след това от пресцентъра на Главчев изпратиха подобна позиция.

„Когато казвам, че няма да използвам термина „Северна“, нямам предвид, че ще го махна от табелите пред сградите, в които се помещават институции или от табелите на международни конференции или двустранни срещи, и т.н. Далеч съм от такива неща. Говоря лично за себе си“, каза Силяновска при встъпването си в длъжност.

Думите ѝ станаха повод гръцката посланичка в Скопие София Филипиду да напуснe парламента в знак на протест по време на церемонията. В събота гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също призова Скопие да спазва Преспанското споразумение. Министерството на външните работи в Атина определи изказването на Силяновска като "грубо нарушение" на Преспанското споразумение и конституцията на Северна Македония.

По-късно в понеделник говорител Европейската комисия (ЕК) каза във връзка със случая, че очаква Силяновска и правителството, което предстои да бъде сформирано, "да работят за изпълване на очакванията за постигане на напредък на страната по пътя към ЕС".

След международните призиви и коментари северномакедонското президентство също публикува своя позиция, в която се казва, че Силяновска не е нарушила конституцията, тъй като е подписала тържествената клетва с официалното име на страната, докато изговарянето на неофициалното е "акт на лично право на самоопределение и самоидентификация".

След като ВМРО-ДПМНЕ спечели парламентарните избори, се очаква да бъде сформиран нов кабинет, като тепърва предстоят преговори, тъй като партията няма мнозинство.

Настоящото правителство също призова политиците в страната да бъдат внимателни по отношение на спазването на Преспанското споразумение и "всички международно поети задължения".

Гордана Силяновска-Давкова беше издигната от коалицията ВМРО-ДПМНЕ и миналата седмица стана първата жена президент на Северна Македония. Тя каза, че няма да използва официалното име на страната още по време на предизборната си кампания.

При подписването на Преспанското Гърция от своя страна подкрепи членството ѝ в НАТО и ЕС. Така бяха прекратени дългогодишни дипломатически спорове между двете държави.

Позицията на Силяновска идва на фона на усилията на Северна Македония да се присъедини към ЕС. Това беше основна предизборна тема заедно с въпроса дали българското малцинство да бъде включено в конституцията - друго условие за членство в Съюза. Силяновска е против това, но каза, че няма да го блокира, в случай че може да се събере мнозинство от две трети, за да бъде одобрено.