Как да спрем кървенето при хемороиди

Кървенето при хемороиди настъпва, когато възпалението достигне степен, предизвикваща разкъсвания на съдовите стени. Кървенето е сигнал, че състоянието изисква незабавни медицински грижи. Навременното им полагане в достатъчен обем дава възможност за започване на възстановителните процеси в тъканите.

И така, какви стъпки трябва да бъдат предприети за спиране на кървенето и предотвратяване на усложненията?

1.  Съпротивлявайте се на порива да се чешете

Несъмнено всички останали мерки са обречени на неуспех, ако не спазваме тази най-важна препоръка. Механичното въздействие дразни тъканите и нарушава целостта на съдовете, като по този начин изключва възможността за зарастването им. Не трябва да забравяме, че ще заплатим скъпо за временното облекчение.

2.  Потапяйте в топла вода

Процедурата трябва да бъде извършвана във вана или чрез седяща баня 3 пъти на ден по 15 минути. Топлата вода успокоява дразненето и намалява кървенето, като освен това поддържа областта около ануса чиста.

3.  Прилагайте локални препарати

В аптеките се предлагат кремове, мази и супозитории, които намаляват болезнеността и възпалението. Някои от продуктите имат и съставки, директно укрепващи съдовите стени.

4.  Заменете тоалетната хартия с мокри кърпички

Дори най-меките тоалетни хартии са твърде груби за приложение при кървящи хемороиди. Използвайте мокри кърпички, съдържащи екстракт от алое вера или други охлаждащи и успокояващи кожата вещества. Това ще позволи на тъканите да започнат да зарастват.

5.  Прилагайте студени компреси

Това е много ефективен начин за облекчаване на болката, който освен това смалява подутите хемороиди и намалява разкъсванията на съдовите стени, като по този начин намалява и кървенето.