Израелски изтребители са поразили къщата на лидера на „Хамас“ и настоящ премиер на Палестинската автономия - Исмаил Хания, в Газа, предаде Ройтерс.

„Къщата му е използвана инфраструктура и често в нея са се провеждали срещи на висшето ръководство на „Хамас“, за да планират терористичните атаки срещу цивилните и военните в Израел“, съобщиха от израелските отбранителни сили.

"Тази нощ изтребители на ЦАХАЛ нанесоха удар по къщата на ръководителя на Политическото бюро на "Хамас" Исмаил Хания, която е била използвана за терористични цели", се казва в съобщението.

Вестник "Таймс ъв Израел" отбелязва, че Хания в последните години живее в Катар. По данни на изданието движението "Хамас" два пъти е съобщавало за нанесени удари от израелските военни по къщи на ръководителя на политбюрото на движението в Газа, но това е първият път, в който за подобен удар съобщава пресслужбата на израелската армия.

След смъртоносното нападение на „Хамас“ от 7 октомври Израел си постави за цел да унищожи терористичната организация, която управлява Ивицата Газа от 2007 година.

Президентът на Израел Исак Херцог обяви, че в Газа не може да остане вакуум, като „може да се наложи израелските сили да останат в палестинския анклав в близкото бъдеще, за да се предотврати завръщането на „Хамас“ след края на войната“.

„Ако ние се изтеглим, кой ще поеме властта? Трябва да помислим какви ще бъдат механизмите. Никой не иска Газа отново да се превърне в база на терористите“, добави той пред Financial Times, цитиран от bTV.

Херзог посочи, че временното правителство обсъжда различни варианти какво да бъде управлението в Ивицата Газа след края на войната. Според него е възможно САЩ и държавите от региона да имат роля в поствоенния ред. 

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън определи оставането на израелската армия в Ивицата Газа като „голяма грешка“. Той допълни, че единствената възможност за дълготрайна стабилност е двудържавно решение за Израел и Палестина.