За незабавно включване в Закона за държавния бюджет на проекта за изграждането на първия на Балканите център за провеждане на протонна терапия за лечение на онкологични заболявания, настоява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Той започна да чисти публичния си образ още по времето на пандемията от COVID, когато се превърна в един от най-големите дарители на болниците. Последваха и няколко негови заявки за опазването на хората, след като настоя и за спирането на износ на лекарства за диабет. Малко, след като застана начело на ДПС той заговори и за онкоболните.

Отговорността към живота и здравето на българските граждани е най-важният ангажимент на министрите в правителството,  което и да е то, и ние няма да престанем да настояваме за изпълнението на тази отговорност в името на хората, категоричен е Пеевски.

"След като изграждането на Протонния център отпадна от Плана за възстановяване и устойчивост, финансиран от ЕС, правителството пое ангажимент той да се финансира от държавния бюджет в ЗДБ за 2024-та година. Днес обаче стана ясно, че Протонният център не е предвиден в Закона за бюджета за следващата година, а около 40 водещи специалисти в областта на онкологията и лъчелечението алармираха, че това поставя под риск изграждането му въобще", заяви той.

Председателят на ПГ на ДПС призова министъра на финансите да направи необходимите корекции и в Закона за държавния бюджет, преди внасянето му в Народното събрание, така че да се обезпечи ресурс, с който да започне изграждането на това ключово за лечението на онкологичните заболявания съоръжение.

По данни на експерти, Протонният център ще разшири възможностите за лечение на около 600 онкоболни годишно с иновативна и доказано ефективна терапия и България може да стане водещ център за съвременно лечение на онкологични заболявания на Балканите, завършват в прессъобщението от ДПС.