Премиерът на Индия Нарендра Моди започна специална парламентарна сесия с честване на наследството на парламента на Индия от 1947 г., когато страната става независима от британското управление. Правителството проведе няколко събития за отбелязване на 75-ата годишнина от независимостта на страната, съобщава BBC.

В навечерието на преместването на парламента от досегашната сграда от британската колониална епоха в чисто нова такава, индийските депутати и Моди отдадоха почит на старата. Днес започва първия ден от едноседмичното извънредно заседание на парламента, свикано от правителството.

Моди обяви, че напускането на стария парламент е "емоционален момент", тъй като сградата е изпълнена със специални спомени и че структурата ще продължи да вдъхновява бъдещите поколения.

"Най-голямото постижение на този парламент е, че запази вярата на хората в демокрацията жива", каза той в реч, в която също спомена успешното кацане на Луната от Индия и домакинството на среща на върха на Г-20. Преди специалната сесия Моди съобщи, че продължителността ѝ може да е "кратка", но ще включва "исторически решения".

Моди откри новата сграда на парламента през май, но досега там не са се провели заседания. Утре предстои първото такова. Извънредната сесия се провежда на фона на критики от опозиционни лидери, според които правителството не е разкрило всичко, което ще бъде на дневния ред. Според правителството за обсъждане са включени осем законопроекта, но този дневен ред може да бъде променен или разширен през седмицата.

Опозиционните лидери изказват съмнение дали е необходимо специално заседание за обсъждане на тези законопроекти, на фона на предстоящата по-късно тази година зимната сесия на парламента. Индийските законодатели обикновено се събират за редовна работа три пъти годишно в парламента - бюджетна сесия, мусонна сесия и зимна сесия.

Специалните сесии не са толкова чести. Според законодателния експерт Чакшу Рой правителството понякога ги е свиквало "за конкретни поводи, като отбелязване на парламентарни или национални важни събития".

Обявяването на сесията миналия месец предизвика критики от страна на опозиционни лидери, които поставиха под съмнение "секретността" на правителството по отношение на дневния ред. Това също предизвика спекулации, като някои анализатори коментират, че правителството може да свика предсрочни избори или дори да промени името на страната от "Индия" на "Бхарат".

Други предполагат, че правителството може да внесе исторически законопроект, който да запази места за жени в щатските законодателни органи и парламента.

За момента правителството все още не е потвърдило нищо по темите.

Миналата седмица, след критика от страна на опозицията, бе публикуван "предварителен дневен ред" за сесията, в който са изброени четири законопроекта за обсъждане, включително един спорен, който ще промени начина, по който се назначава главният комисар по изборите в Индия.

Опозиционните партии възразиха срещу законопроекта, като го нарекоха "недемократичен". Те заявиха още, че ще намали независимостта на избирателната комисия и нейните служители. Този законопроект обаче не беше в списъка с точки, които правителството даде на опозиционните лидери на общопартийно заседание в неделя.