Българското консулство в Атина също събира глоба за изтекъл над 15 месеца международен паспорт, съобщи нашата читателка от Гърция Марина Димова. Информацията беше потвърдена и от службата там. Глобата в европейските консулства е 50 евро, а в САЩ - 55 долара. Както писахме в миналия брой на BG VOICE, от МВР бяха категорични: "Глоба не се налага, ако паспортът е изтекъл преди повече от година и три месеца." От ведомството бяха изненадани, че консулските служби в САЩ налагат тази глоба за всички с изтекъл паспорт и казаха да търсим отговор на въпроса „защо?" от Министерството на външните работи.

В имейл Даниел Данов от дирекция "Консулски отношения" на външното ни министерство потвърди закона и информацията на МВР, че ако паспортът се върне или се поднови след 15-ия месец, не се налага акт за административно наказание и глоба.

Сега Външно прави проверка за неправомерните глоби, която по информация на BG VOICE се наблюдава лично от заместник-министър.

Сигналът дойде от нашия читател Стефан Урумов от Чикаго, който наскоро е трябвало да плати 55 долара глоба за документа на неговия син Павел. "Трябваше да му извадим български паспорт, защото иска да кандидатства за висше образование в Холандия, обясни Стефан. - Когато се обадих в консулството, ми обясниха, че освен таксите трябва да платя и глоба."

Но когато споделил това с приятел, той му казал, че ако документът е изтекъл преди повече от една година и три месеца, не се дължи глоба. А паспортът на сина му Павел е изтекъл през 2011 г. Стефан Урумов решил да провери случая в интернет и дори говорил с познат адвокат в България.
Член 34 на Закона за административните нарушения и наказания потвърждава думите на Урумов: "Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението..."

Когато Урумов отива в генералното ни консулство в Чикаго, му казват, че ако иска да получи паспорт за сина си, ще трябва да плати глобата. Служителите тук не приели принтирания закон, който човекът им показал.

Служители на МВнР са се свързали с него за изясняване на казуса.

Генералният консул в Чикаго Симеон Стоилов каза, че очаква разрешаването на казуса в най-близко бъдеще, след като приключи проверката на Външно и установяването на единна практика и тълкуване на противоречащите си закони. Объркването идва от противоречието между два закона - този за личните документи и този за административните наказания. В алинеята за глоби в нормативния акт за личните документи не пише, че глобата има давност от година след тримесечния срок, в който изтеклият паспорт трябва да се върне или поднови.