Православната църква отбелязва на 13 юли Събор на архангел Гавриил, който се чества и на 26 март. Събор на св. архангел Гавриил е празник в чест на този небесен вестител на Божиите тайни. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели.

Бог го изпратил в храма да извести на св. пророк. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос. 

Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец. В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, Архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце - символ на непорочността на Светата Дева.

Под името Джабраил мюсюлманите му въздават особена почит като ангел, който продиктувал на Мохамед "предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах" - Корана. В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите - над огъня, над водата и узряването на плодовете. В апокрифната "Книга на Енох" архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват.

Днес имен ден празнуват хората, които носят имената Габриел, Габриела, Гавриил, Гаврил.

Днес Църквата почита и паметта на преподобни Стефан Саваит. Преподобният Стефан се родил през 725 г. На десетгодишна възраст постъпил в лаврата на свети Сава и до смъртта си през 794 г. живял в обителта или в близката пустиня, поради което носи името Саваит. С името му са свързани много знамения и чудеса - той предсказал и кончината си. Освен него има и друг Стефан Саваит, чиято памет се празнува на 28 октомври.