сн. Facebook

В България бяха арестувани четирима полицаи, които извършвали трафик на бежанци и си докарвали хиляди левове всеки месец. Те разполагали със солидна техника и били оборудвани професионално. Георги Жеков, Продан Георгиев, Николай Григоров и Красимир Евтимов бяха задържани миналия четвъртък около 18 ч. българско време с белязани банкноти. Те осигурявали трасе от София до границата край Драгоман на трафикантите, които превозват нелегални мигранти.

От колата и апартамента на Георги Жеков, който е обявен за тартор на групата, са иззети над 600 евро, сим-карти и оръжия. У Продан Георгиев са намерени 2 флашки, 4,650 евро, 120 турски лири и злато, с което бежанците са плащали за услугата. Освен това полицаите имали пушки от по 40 хил. лв., а един от тях карал скъп мерцедес, който нямало как да си позволи със заплата от 1,000 лв. Четиримата са комуникирали помежду си с „прави телефони" (само между тях). Имали са камера за нощно виждане за 18 хил. евро, каквато нямало дори в Гранична полиция.

Разследването започнало през април по сигнал за каналджии. В хода на операцията станало ясно, че трафикантите плащат на четиримата полицаи. Включил се и отдел „Вътрешна сигурност" в МВР. Корумпираните катаджии са подслушвани, записвани с камери, а няколко каналджии са разпитани като свидетели срещу тях.

„Вземали пари по 2-3 пъти в седмицата от водачите на пилотните коли, които ескортират други, пълни с бежанци. Когато не били на работа, обвиняемите сами превозвали бежанци. Таксата им е била по 100-150 евро. Давани са им на караулката на Сливница, известна като „пеперудата", съобщи прокурор Йотова.

„Четиримата са опитни служители. Реализацията на операцията срещу тях беше трудна. Събирали са нещо като тол-такса. Но има време разделно. Заслепени от алчност, тези хора застрашават сигурността на всички нас. Нека техните приятели да знаят с какви пари ги черпят, с какви средства ходят на почивка... И след като са вършили престъпления, са се прибирали вкъщи при децата си", възмути се шефът на „Вътрешна сигурност" в МВР Румен Ганев. Той е категоричен, че полицаите са подложени на сериозен корупционен натиск предвид ситуацията в Близкия изток и Европа, но поведението на униформените с подкупите е недопустимо. Работело се и по други случаи на корупция в МВР.

В операцията участвали 30 служители на „Вътрешна сигурност", 4-ма следователи, прокурор Детелина Йотова и ръководителят на спецпрокуратурата.