Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас пристъпи към незабавно и подробно информиране на всички партньори на Гърция за заплахите срещу нейната териториална цялост от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и други висши служители в неговото правителство.

Заплахите, отприщени от Анкара,

включват военни операции срещу гръцките острови и действия за "самозащита" с цел потушаване на тероризма.Освен това в понеделник, след изявленията на турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, в които се твърди, че в бежанския лагер в Лаврио се обучават терористи, бяха извършени поредните турски нарушения на гръцкото въздушно пространство.В 14:51 ч. в понеделник турски дрон прелетя над Кинарос на височина 19 000 фута. Показателно е, че в понеделник по-голямата част от нарушенията на националното въздушно пространство са извършени от безпилотни летателни апарати.Като част от отговора на Атина на дипломатическия фронт, източници на "Kathimerini" съобщиха, че Дендиас незабавно ще изпрати писма до всички членове на Съвета за сигурност на ООН, до генералния секретар на ООН, както и до генералния секретар на НАТО.Според същите източници в писмата просто ще бъдат цитирани оригиналните изявления на турските високопоставени лица, без да се правят допълнителни коментари. Те са толкова "възмутителни", че не е необходим допълнителен коментар, твърдят източниците.

В събота

Ердоган заплаши Гърция, че Турция "ще дойде внезапно една нощ". "Вашата окупация на островите не ни обвързва. Когато дойде времето, часът, ние ще направим необходимото", заяви Ердоган.След заседание на кабинета в Анкара, Ердоган обяви, че Гърция не е на нивото на Турция. Според него западната им съседка не е равна нито в политическо, нито в икономическо, нито във военно отношение с Турция.В събота Дендиас вече е информирал европейските си партньори, включително върховния представител на ЕС Жозеп Борел, и САЩ за коментарите, идващи от Анкара.