Честваме 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 г. хиляди българи, живеещи на изкуствено разделена територия, се обединяват и заживяват заедно без географско разделение да стои помежду им. България се съединява благодарение на дейността на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), създаден през 1880 г. Това става след военен преврат, който е подкрепен от Княз Александър I Батенберг. Страната е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която попада в границите на Османската империя, от Великите сили на Берлинския конгрес през юни 1878 г.

Начело на БТЦРК през февруари 1885г. застава Захари Стоянов, който се заема със задачата да

пропагандира идеята за обединението на родината посредством публикации в пресата и организиране на публични мероприятия.

Още тогава ставаме жертва на „гибелен руски гняв“.

Руската дипломация и тогава, а и по-късно категорично оспорва автентичността на документите.

от масовата корупция и подкупи на политически гешефтари и армейски офицери до организирането на военни бунтове и държавни преврати,

Защото дават ясен отговор поне на няколко въпроса:

Голямото разделение в Румелия – между "съединистите" и "лъжесъединистите", сред които са и най-големите русофили, върви тъкмо по тази линия.

Данаил Юруков съкрушено разказва:

Кореспондентът на "Кьолнише цайтунг" А. Фон Хун, който следи час по час събитията, добре познава княз Батенберг, а и българските политици, е категоричен:

А Русия наистина е непоколебима в отмъщението си.

Великите сили бяха раздвоени и някой трябваше да поеме отговорност: това стори Франция.