Снимки CBC

Едно от първите неща, които обещава да промени Жустин Трюдо, премиерът на Канада от ноември миналата година, е отношението на държавните органи спрямо потомците на коренното население, дискриминирано от векове.

Първите заселници на територията на Канада се наричат палеоиндианци. Коренното население на страната включва индианските племена и инуитите (ескимоси).

Днес голям брой жени от местното население стават жертва на насилие - те са убивани или изчезват безследно. От друга страна, опитите за самоубийство зачестяват.

Област Кенора, която се намира на север, е една от най-слабо заселените. Регионът е толкова голям, че граничи със САЩ и арктическите води на Канада. Географското му положение е и причината за суровия климат там - температурите през осем месеца в годината са под нулата.

Атавапискат е град, намиращ се в тази област. Населяван е главно от представители на коренните народи, наричащи се „първия народ на Атавапискат". Достъпът до градчето обаче е изключително труден.

В продължение на десетилетия никой от канадските политици не се погрижи да улесни придвижването дотам. Разнебитеното селище на юг от залива Хъдсън напоследък често се споменава по националните телевизии, но не с радостни новини.

Миналия октомври 13-годишно момиче на име Шеридан Хуукимав се самоуби.

Тя отиде на сметището, където се обеси. Оттогава повече от 100 души, част от двехилядното местно население, също опитаха да се самоубият. Най-често опити правят тийнейджъри, а още по-тъжното е, че сред тях има и един 11-годишен.

Джаки Хуукимав, учителка в Атавпискат и леля на Шеридан, показва града и разказва: „Тук има съоръжение, от което хората могат да вземат питейна вода. Тази, която тече в домовете ни, е негодна за пиене. Течността, която излиза от чешмите на хората, е толкова токсична, че никой не би се изкъпал с нея, не става дума въобще за пиене. Много от нас получават обриви или се разболяват от рак", казва Джаки.

Следващата спирка е спортна зала, където има импровизиран фитнес с няколко уреда. Там е и 19-годишният Скайлар Хуукимав, по-големият брат на Шеридан. „Имам чувството, че е нереално, че не се е случило това със сестра ми, но то се случи...", въздъхва младежът. „Проблеми в семейството, тормоз в училище и на улицата, наркотици и алкохол. Децата имат чувството, че са изоставени, че не значат нищо и че на никого не му пука за тях", посочва като причина за зачестелите самоубийства в града.

През април само за един уикенд 11 млади хора опитват да сложат край на живота си.

„Нашите младежи са изгубени. Не се чувстват значими. Усещат, че губят връзката със своята култура и имат нужда от помощ", казва Джаки.

Премиерът Жустин Трюдо твърди, че помощта е на път. Обещава ново начало на отношенията между държавата и представителите на коренното население, наброяващо над 1.4 млн. жители. Той заделя повече пари за тези общности, повече ресурси за образование и терапевтична помощ за потиснатите младежи.

Много от техните случаи са потулени, щом стигнат до канадските градове. Полицията, съдът, социалните служби - всички отказват да помогнат, да защитят, да разследват и дори да се интересуват от тези хора. В парк на развиващия се Калгари, провинция Албърта, бе намерено разчлененото тяло на 25-годишно момиче на име Джои Инглиш.

„Какво е чувството, когато се порежеш и не можеш да спреш кръвотечението - ето така се чувствам", казва приятелка на младата жена. Баба ѝ от своя страна изпитва гняв: „Толкова съм вбесена на съдебната система. Изморена съм от всичко това. Семействата ни, жените ни, децата ни имат нужда от помощ."

„Учат ни да си мълчим..., казва Сандра Манифедърс, чиято сестра е убита преди 9 години. - ...Но ние няма да им дадем да ни тъпчат, няма да стоим ниско долу. Повече няма да мълчим."

За последните 30 години над 4,000 жени са убити или обявени за изчезнали,

сочат резултатите от разследване по въпроса за насилието над представителките на коренното население в Канада. Изследвания показват, че нивата на насилие над тях, включително и над деца, младежи и хора с психически и физически увреждания, са изключително високи. Това е и една от причините случаите на самоубийства сред тази общност да зачестяват.