Фактор Енерджи България е дъщерна компания на дружеството Factorenergia, търгуващо с електроенергия в Испания. Компанията започва дейност през октомври на българския пазар и има за цел да спомогне ускоряването на енергийния преход на българския пазар и да допринесе за подобряването на конкретната среда в този сектор в полза на крайния потребител.

Главният изпълнителен директор

и основател е Емилио Раузау. Бизнес моделът му вече е доказан в Испания и Мексико. „Factorenergia е компания, която създадох преди 23 години от нулата. Понастоящем имаме над 150 000 клиенти, на които доставяме електрическа енергия и газ. Първоначално бяха само предприятия, но вече има и домакинства. Очакваме през тази година приход от над 1 млрд. евро. Политиката ни е да търсим местни съдружници в държавите, на чиито пазари навлизаме.""Целта ни е да бъдем българска компания. Да се борим с климатичните проблеми на ниво Европейски съюз, но и да печелим, пестейки енергия.""Друга наша цел е да насърчаваме енергийната ефективност и независимост, използвайки електрически автомобили. Дойдохме в България, за да инвестираме, да открием работни места и да създадем местна фирма“, каза Раузау.

В екипа, който ще управлява бизнеса на компанията в България,

е и дъщерята на Христо Стоичков - Христина, която заедно със семейството на Хосе Мария Мингея обединяват усилията си в подкрепа на каузата за борба с климатичните промени чрез насърчаване на енергийния преход в България. Между 2015 и 2020 г. Емилио Раузау е член на борда на директорите и вицепрезидент на ФК “Барселона”, където се запознава с Христо Стоичков. Приятелството на двамата ги довежда до “Фактор Енерджи”.

Христо Стоичков пожела успех

на целия екип на Фактор Енерджи България.„Знаете, че с господин Мингея сме работили дълги години, помогна ми да тръгна за „Барселона“ и винаги съм се стремял да изпълнявам това, което той ми казва. Аз подкрепям неговото мислене и неговите виждания, защото заедно с Емилио са професионалисти в тази материя. И винаги ще имат моята подкрепа.""Мисля, че ще бъде взаимно разбирателство и приятелство и да се върви напред. И аз съм убеден, че те ще отстоят това, което са извоювали в Испания и други държави. Винаги ще ги подкрепям. Българското си е българско и аз никога няма да се откажа от него. Добре дошли в България и успех“!“, каза Стоичков.