Сн.: Дженифър Джонсън/Pioneer Press

Дженифър Джонсън, "Чикаго трибюн"

В обучението си за медицински работник Руси Карабалиев наскоро подпомага в раждането на две бебета.

Но българинът, който живее в чикагското предградие Парк ридж, никога не е очаквал, че ще направи това и със собствената си дъщеря и че за няколко мига оцеляването на детето му ще бъде в риск.

Антония Иванова Карабалиева се роди миналия четвъртък в дома на семейството, но без да диша и с пъпна връв, обвита около врата й.

Раждането на момичето дошло неочаквано, разказва майката Ивелина Иванова, без никакво време да стигнат до болницата.

"Баща ми беше палеше колата, но аз му казах: "Няма да издържа толкова дълго, спомня си Ивелина. - Вероятно пет минути след това тя вече се появи на бял свят."

По-рано същата сутрин Иванова, която също е медицински работник, имала контракции. Но те бяха само на 7-8 минути една от друга, каза тя, преди да прекъснат, позволявайки й дори да заспи за кратко.

Но около обяд, когато Ивелина станала да си вземе душ, контракциите започнали отново, само че този път твърде бързо и придружени от ужасни болки.

Карабалиев се обажда на 911 и двамата родители, разчитайки на тяхното медицинско обучение и инструкциите на диспечера от 911, изродили Антония в хола им.

"Това, което не очаквах, беше да има пъпна връв, увита около врата й, каза Ивалина. - Слава Богу, имахме знаещ човек по телефона. Те обясниха на съпруга ми как да махне пъпната връв и той го направи. И тогава тя излезе."

Но малката Антония не диша. По това време вече парамедиците вече са пред вратата на семейството. "Когато пристигнахме, майката и таткото ни подадоха безжизено бебе - не дишаше и без пулс", каза фелдшерът Крис Клиъри от Парк ридж.

Към него се присъединяват парамедиците Арон Кестър и Бил Смаха. Тримата веднага започнали да обдишват новородената Антония със специално устройство, докато родителите й помагали с масаж на малките й ръце и крака. В рамките на минути тя започна да диша.

"Тя изплака леко, възвърна цвета си, започна да диша и ритъмът на сърцето й се върна, каза фелдшерът Криъри. - Скоро след това ние бяхме по пътя ни към болницата "Лютеран дженерал".

24 часа след екстремното раждане и с напълно здравата Антония в ръце двамата родители си спомнят за преживянато. На пръв поглед - абсолютно невъзмутими от преживяното.

"Бебето, мисля, преживя малко шок при раждането, но аз знаех, че ще се оправи, казва Карабалиев, след като описва как внимателно е развил пъпната връв от вратлето й, надявайки се, че няма да се скъса. - Аз просто имах чувство."

"След като я носих в продължение на почти 10 месеца, тя е по-ценна от собствения ми живот за мен, каза Ивелина. - Така че ние се борихме за нея. И тя се бори за себе си."

Фактът, че домът на двойката е малко по-надолу по улицата от пожарната в Парк ридж, намалява драстично времето, което е нужно на парамедиците да стигнат до къщата, каза Клиъри. Бързата им реакция в допълнение към собствените усилия, които Карабалиев и Иванова полагат, дават положителния резултат.

"Не можеше и да се надяваме на по-добро време за появяването на парамедиците, каза Ивелина. - В такава ситуация има толкова много малки неща, които могат да поставят живота в опасност, така че ние сме много благодарни."

"Ние всички работим заедно и за мен това беше голям ден да бъда фелдшер, горд е Клиъри. - Най-важното е, че имаме страхотен резултат за това семейство, които имат красиво бебе момиче."

Антония е трето дете за Карабалиев и Иванова. Тя има сестричка Катерина, който ще навърши четири годинки през март, и брат Ерик, който ще бъде на две през февруари.