С между 30 и 40% повече ще платим за празненствата по Нова година, ако изберем да посрещнем празника в чужбина. Това отчитат от туристически бранш. Кувертите по заведенията у нас пък започват от 60 лв. и могат да надхвърлят 200.

Традиционно всяка година милиони българи предпочитат да посрещнат Нова година на заведение или на почивка. Тази година обаче от бранша по морето отчитат по-малко резервации за новогодишната нощ, информира нова ТВ.

Тези, които изберат да посрещнат празника извън дома, предпочитат заведения от битов тип, с народна музика, където цените на кувертите варират между 60 и 220 лв. на човек. Най-желани се оказват зимните ни курорти за тридневни пакети. Търсенето обаче и при тяхи е значително по-слабо за сравнения с минали години, посочват от бранша.

"Има влияние войната, която избухна между Израел и Ивицата Газа. Тенденциите са пак са да празнува, като отново най-добрите са цените при комшиите - Турция и Гърция. Основно там е интереса и пътуването на българите защото могат да избират и със автобус, и със собствен транспорт", посочи Яница Динева - управител туристическа агенция.

Тази година от летище Бургас е осигурен чартър до Анталия, където вече десетки туристически компании правят резервации. Пълна с българи ще бъде и Гърция. Едни от най-примамливите оферти, избирани за ранни записвания, са тези за Нова година в Египет, или пък в Дубай.

"Между 550 и 700 лева на човек в дойна стая ще струва пакет в курорт в Сърбия за предстоящите празници. В цената е включена не само настаняване, но и транспорт, както и закуска и вечеря, ползване на спа пакет и новогодишен куверт", каза по Nova News Димитър Балтов от „Обединение Бъдеще за туризма”.

Той уточни, че туроператорските фирми бележат сериозен ръст в предлаганите пакети и през тази година те ще са осъществили повече почивки.

Впечатление прави, че много българи предпочитат пътувания след новогодишните празници, когато цените са много по-достъпни. Сред най-предпочитаните дестинации тази година са Тайланд, остров Мавриций, Занзибар и Доминиканската република.