Вместо футболен празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основната причина е в дългогодишното управление на сегашното ръководството на БФС, което доведе до упадък на българския футбол.

Хаотичните действия на това ръководство около организацията на вчерашния мач допълнително нагнетиха напрежението. Към това трябва да добавим и грешки в организацията от страна на ръководствата в МВР и СДВР, които събраха на едно място враждуващи агитки.

Това каза премиерът Николай Денков в извънредно изявление.

Искам горещо да благдоаря на всички мирно протестиращи и полицаите, които изпълниха дълга си в изключително трудна обстановка, изпълнена с провокации. 

Но не може да си затворим очите за сцените, в които полицаи биха и ритаха граждани. Отчитайки всичките тези осбтоятелства, предприех следните действия: 

Изпратих писмо до централата на УЕФА с искане да чуя тяхното становище по организацията на благополучната среща. Ще потърся позицията на ФИФА. Уволних заместник министър Темелакиев, който пряко отговаря за тази дейност. 

Възложих разследване на случаите на насилие от отделни полицаи. Техните имена трявба да станат ясни и те даполучат най-високи дисциплинарни наказания, включително и уволнения. 

Има искания за оставката на министър Калин Стоянов. Ще обсъдя първо този въпрос с Мария Габриел , ще объдя и следвашите стъпки по тази тема, каза още Денков. 

По думите на Денков, вътрешният министър по време на безредиците е бил на филмова прожекция.