Точно преди половин година поехме управлението на държавата с очаквания за стабилно правителство, което ще се грижи за хората, и за бизнеса. Освен срещу часовника, се изправихме и срещу заварени проблеми. Въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие и да се съсредоточи върху проблемите на хората, каза премиерът Николай Денков в извънредно обръщение към нацията.

"Инфлацията падна на нивата от преди войната. Въведохме мерки, които гарантират трайно ниски цени за потребителите. Коледата на 2023 г. ще бъде по-добра в сравнение с 2022 г. Цените на основните хранителни стоки са под равнището от 2022 г., а доходите - благодарение на приетия Бюджет, изпреварват инфлацията.

Започнахме реформа със съществени крачки в правосъдието. Сигурни сме, че ще бъдем приети в Шенген.

Въведохме мащабна децентрализация на средствата за общините - за първи път те ще получат 1 милиард лева за техни проекти, разпределени не по партийни симпатии, а там, където има разрешение за строеж или виза за проектиране.

През януари очакваме първите медицински хеликоптери. А ще преди Коледа - нови линейки за спешната помощ, отчете Денков.

През изминалата половин година беше задача да отблокираме строителството на пътища и магистрали. Те са стъпка към икономическото възраждане на страната.

Инвестициите в икономиката нараснаха с над 50% спрямо миналата година, и надхвърлиха 6 млрд. лева. По европрограми вече са отключени програми с 427 милиона лева, каза още премиерът.

Най-важни за нас са хората, затова - за да се борим с демографския проблем, в бюджетите въведохме комплекс от мерки за насърчаване на раждаемостта.

Нека обобщя: от 627 мерки в 18-месечната програма на правителството повече от половината - около 60% ще са приключени до края на февруари, в средата на управленската програма. Единственият смисъл това правителство да работи е, че България се движи в правилната посока, в полза на хората и на бизнеса, към Европа", завърши премиерът.