Със силно напрежение, заплахи и обиди преминава дебатът в Народното събрание по втория вот на недоверие срещу правителството, внесен от БСП, „Възраждане“ и ИТН, съобщава "Сега".

Трите опозиционни формации обвиняват кабинета в провал в политиката за сигурност и отбрана на страната. По-конкретно, те твърдят, че управляващите закупуват бойна техника, която е неадекватна на съвременните военни предизвикателства; че взимат решения в сферата на отбраната, които са в услуга на чужди интереси; че използват държавните военни поръчки, за да облагодетелстват комисионери и лобисти; че не могат да се справят с нелегалната имиграция през нашите граници; намесиха дори и прекратения проект за АЕЦ „Белене“, макар че вече неуспешно поискаха вот на недоверие в сферата на енергетиката.

Най-любопитният политически момент от целия дебат беше изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, която

заговори за ново правителство.

Тя обяви за неверни твърденията, че сегашното управление е лошо, но безалтернативно, както говори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Винаги има алтернатива. Имаше такава в началото на това Народно събрание. Предлагам ви да помислите върху нея. Непартийно правителство, без лидери и политически лица, програмно, с конкретни задачи и срок на съществуване“, описа политическия си план Нинова. Тя изглежда изпитва прилив на самочувствие след доброто представяне на партията на местните избори, за да отправя предложения за споделяне на властта.

Това на практика беше конкретна оферта към другите политически сили за подмяна на модела на сглобката. Соцлидерът не уточни към кого отправя предложението. Подразбира се обаче, че адресатът е ГЕРБ. Борисов и хората му непрекъснато негодуват срещу партньорите си в кабинета ПП-ДБ и ропотът им се засили още повече след местните избори. Герберите даже заплашиха десницата с „разглобка“, ако правителството не заработи както им се иска.

На днешното предложение на Нинова обаче те не реагираха изобщо, а в кулоарите Борисов беше категоричен, че вотът на недоверие ще бъде отхвърлен. За отбелязване е, че депутатите от ГЕРБ-СДС не защитиха и с една дума общото управление с ПП-ДБ. Така постъпиха и на първия вот на недоверие, когато мишената беше енергийната политика на кабинета. А сега нямаха и мотив да се обаждат, тъй като в центъра на опозиционната атака беше министърът на отбраната Тодор Тагарев, когото герберите недолюбват.

Кирил Петков - съпредседателят на ПП-ДБ, избра странен подход, за да защити правителството. От трибуната на парламента бившият премиер се захвана да обяснява в конкретни параметри предимствата на американските военни радари и самолети, които страната ни закупува - например, че американският изтребител F-16 може да засече съветския МиГ-29 във въздуха 40 секунди по-рано. "Тази инвестиция има ефект на възпиране и заедно с нашите съюзници в НАТО да направи така, че България никога да не влиза във война. Популисткото говорене, тънките сметки, пестенето на средства са в ущърб на българската армия и на българските граждани", заяви Петков.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов снизходително контрира Петков, че не може да говори, без да е ходил войник, и заразказва за собствените си преживелици в армията. Експремиерът се обиди. "За разлика от вас,

аз съм летял на 8000 метра без кислород,

за да спасявам български граждани! Вие, докато сте стояли някъде в казармите, аз съм спасявал! Да, точно така!", се защити Петков, напомняйки за спасителната акция за алпиниста Боян Петров на Шиша Пангма, в която участва, докато националистите му се присмиваха. И не само продължи да обяснява за техническите разлики между самолетите, но намеси и други модели - като шведския "Грипен". А Костадинов го нападна, че е обидил всички, които са ходили в казармата. "Кислородната хипоксия води до необратима повреда на невроните и мозъчната дейност", подигра се водачът на "Възраждане" на твърденията на Петков, че летял на 8000 метра без кислород.

Военният министър Тодор Тагарев, срещу когото всъщност е насочена атаката на опозицията, реши сам да се защити още в самото начало на обсъждането. Той посочи, че управляващите работят за увеличаване на военния бюджет и модернизация на въоръжените сили. Дълго говори за военната помощ, която оказваме на Украйна, като изтъкна, че това е въпрос на стратегически интерес за България, за да бъдат защитени етническите българи във воюващата страна, да се възстанови международният правов ред и да се гарантира мирът.

Той отхвърли обвиненията в конфликт на интереси, които му отправя БСП – социалистите твърдят, че съпругата му е съдружник с управителя на фирма „Телесис“, която е спечелила обществена поръчка за доставка на безпилотни летателни апарати на стойност 11 млн. лв. Министърът призна, че информацията за съдружието е вярна, но отрече, че фирмата на съпругата му и той самият имат някакво отношение към „Телесис“, тъй като фирмата е спечелила поръчката преди той да заеме поста си.

Това обаче, с което Тагарев накара опозицията да експлодира, беше обяснението му за кадровия срив в армията. Той обясни огромния недостиг на кандидати за военнослужещи и курсанти във военните училища с демографската криза и с „масирана дезинформационна кампания“, както я определи, водена от БСП и „Възраждане“. Според министъра необоснованите спекулации на социалистите и националистите, че България ще бъде въвлечена във военните действия в Украйна, са довели до отлив на желаещи да влязат в армията.