Ако има нарушения на закона, трябва да има последствия. Това коментира пред журналисти министър-председателят Николай Денков за отстраняването на директора на „Пирогов“. Коментарът беше направен по време на инспекция на интерконектора със Сърбия.

Денков допълни, че това са основните аргументи на министъра на здравеопазването Христо Хинков – че има нарушение на Закона за обществените поръчки.

„Ако се окаже, че директорът е действал неправомерно, то значи министърът си е свършил работата“, допълни Денков.

Премиерът отказа да се ангажира със срок, кога би завършила проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)  и прокуратурата по казуса. Николай Денков каза още, че подходът не трябва да е селективен, затова е пуснал писмо до министър Хинков да се направят проверки на всички основни болници в системата.

„Ако казваме, че някоя болница е на загуба, трябва да сравним има ли такъв проблем и в другите болници и ако ще използваме този аргумент за някой директор, трябва да го използваме и за другите“, коментира премиерът.

Относно интеркоректора, министър-председателят посочи, че това не е само станция за подаване на природен газ. Тя е двупосочна, по нея България също може да получава газ, смята Денков.

Премиерът посочи, че интерконекторът има отбивки и към градовете Драгоман и Сливница и дава възможност за тяхната газофикация. В същото време той призна, че този интерконектор е в интерес на Сърбия, защото й позволява да получава природен газ различен от този, който се доставя по “Балкански поток”. 

"Президентът Румен Радев трябва да отговори дали ще ходи в Сърбия в неделя на събитията, свързани с интерконектора, на което е поканен от Александър Вучич", отговори той на въпрос дали българският държавен глава трябва да отиде на официалното сръбско откриване в Ниш в неделя на фона на ожесточената антибългарска кампания след ареста на българин от Босилеград и обвинението му в шпионаж.

“Този въпрос трябва да е към президента Радев. Смятам, че трябва да запазим добрия тон и добрите отношения между държавите. Също съжалявам, че има изостряне на тона от другата страна, но трябва да търсим позитивно развитие”, заяви Денков.