След закрито заседание на сенаторите демократи по темата за тавана на дълга бе съобщено, че те са склонни да приемат варианта за краткосрочно повишение на тавана на дълга, предложен от лидера на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл. Много сенатори и техни съветници заявиха пред медиите, че другия вариант – за т. нар. бюджетно „съгласуване“ - ще бъде отхвърлен.

„Възнамеряваме да приемем тази краткосрочна победа и да работим с републиканците за намиране на дългосрочно решение“ - коментира сенатор Тами Болдуин, демократ от Уисконсин.

Лидерът на малцинството в сената Мич Макконъл предложи на мнозинството двете гореспоменати опции по-рано в сряда. И при двете демократите ще могат да бутнат нагоре тава на дълга с определена сума, което те не искаха да правят едностранно, поемайки сами политическите негативи.

След днешното заседание изглежда, че таванът на дълга ще бъде повишен до определена сума със срок до декември.

Републиканците отказват да позволят на демократите да прокарат изменението в тавана на дълга с гласуване с обикновено мнозинство, което би предотвратило навлизането на страната в самопричинена финансова криза, потенциално по-лоша от онази от 2008 година.

Докато някои демократи приемат краткосрочното повишаване на тавана на дълга за победа, техният сенатор Мейзи Хироно от Хаваи нарече и двете предложения на Макконъл „боклук“, а лидерът на републиканците определи като „безсърдечен“.

Не е ясно дали гласуването по новото предложение ще се проведе късно в сряда или в четвъртък, но вторият вариант е по-вероятен.