Разкриването на един от най-сложните случаи на убийство, с които се е сблъсквала напоследък полицията в английския град Екзитър, се оказа достойно за излъчен неотдавна епизод на документалната поредица „Как залових убиец" на канал „Скай". Жертвата е 38-годишна българка, а убиецът също е българин - нейният 42-годишен бивш съпруг.

В началото на октомври съдът окончателно отхвърли опита на Костадин Костов да намали присъдата доживотен затвор.

Престъплението е извършено в началото на август 2016 г., а делото започва през април 2017 г. За тези малко повече от 6 месеца полицията успява да идентифицира останките на Гергана Проданова и да открие кой и как я е убил. Случаят е потресаващ за града заради особената жестокост.

Разследващите установили, че в България старозагорката е била жертва на насилие от страна на мъжа си. Тя се мести във Великобритания, но той я открива и там.

Според прокуратурата мотивът за убийството е ревност.

Проданова изчезва на 4 август 2016 г., а Костов отрича да има нещо общо с това. Но у него между 4 и 7 август се оказва мобилният й телефон, в който поставил собствената си SIM карта. Полицията открива и нарязаните дрехи на нападнатата жена и по тях има следи от кръвта на Костов.

Голото тяло на майката на три деца е открито на 16 август, натикано в стар куфар, изоставен до близка жп линия на по-малко от 2 км от дома й.

За да докажат, че Костов е престъпникът, полицаи преглеждат огромен брой видеозаписи и преравят тонове смет.

По време на процеса през 2017 г. прокуратурата демонстрира 19 видеозаписа на мъж, прикрил се с бейзболна шапка, който дърпа през центъра на града тежък куфар. За да докажат, че мъжът от мътния образ е именно Костов, полицаите използват и специалист по езика на тялото.

„Запис от 7 август показваше, че маскираният Костов дърпа куфар, съдържащ нещо тежко", разказва един от детективите. „Куфарът приличаше на този, в който открихме тялото. Убил я е на горния етаж в къща насред града, нямал е автомобил, нито приятели да му услужат с кола, вариантите му не са били много и не е можел да остави тялото в сградата."

После съдът чува нещо още по-шокиращо - че българинът се е връщал няколко пъти до мястото, където е захвърлил куфара. От мобилния му телефон се разбира, че докато стои на метри от тялото на бившата си жена, той е влязъл в интернет с въпрос „За колко време ще се разложи човешко тяло?".

По това време Костов се държи така, все едно че Проданова е жива и изпраща от телефонния ѝ номер и от профил във "Фейсбук" фалшиви съобщения до роднини и приятели.

Как точно е умъртвена тя не е доказано, но следствието предполага, че е удушена в поредния негов изблик на гняв.