През изминалата седмица в Чикаго в рамките на четири дни се проведе най-големият турнир в света по спортна гимнастика. Състезанието се състоя на „Неви Пиер" и включваше само момичета на възраст от шест до осемнадесет години. Спортната гимнастика е един от най-популярните и практикувани спортове в САЩ. Сред многобройните школи в този спорт ярко се открояват и българските специалисти.

Собственици и главни треньори на водещи клубове в отделните щати са българи.

Димитър Илиев и Диляна Глухчева се собственици на "Джим Онър" в Адриан, Мичиган.

„Отначало започнахме с малки дечица и групи. Учихме ги на основите в гимнастика, постепенно усложнихме заниманията и с времето децата се увеличиха", сподели собственичката на клуба Диляна Глухчева. Тя добави, че две от нейните момичета са спечелили стипендия за колеж, което е най-голямата реклама в бранша. Глухчева пристига в САЩ няколко месеца по-късно след съпруга си. Тя също е дългогодишна национална състезателка и първата гимнастичка в света, направила двойно салто на греда.

Съпругът й Митко Илиев е част от разширения състав на националния отбор за игрите в Сеул. Идва в САЩ през 1992 година и ръка му подава олимпийският шампион на кон с гривни от Сеул 88 Любомир Герсков.

„Имаме 6 треньори, които работят за нас. В момента сме няколко дни извън бизнеса и те ни заместват успешно",включва се Митко Илиев.

През 1995 година двамата партньори в живота и залата се преместват в Адриан, където работят две години като треньори, впоследствие американският собственик на клуба им продава бизнеса.

От тогава до сега те са развили до максимум клуба си "Джим онер" на базата на хората, който живеят в града и тренират над сто момичета от различни възрастови групи.

 Голямата им дъщеря Екатерина е също треньорка по гимнастика, а малката 14-годишна Елизабет Илиева е гордостта на клуба. Тя беше единствената българска участничка на състезанието в Чикаго и завърши на второ място в общата програма на девето ниво. Елизабет беше изключително щастлива от представянето си и с гордост показа спечелените медали от състезанието.

   Историята на Юлия Христова-Кос в САЩ започва от 1992 година, тя е собственичка на един от най-големите клубове по спортна гимнастика в Америка, намиращ се в града Рочестер, близо до Ню Йорк, с население близо два милиона души. Клубът е основан през 1998 година. В нейният "Рочестер гимнастик академи" тренират над 1200 деца от двата пола, а с тях се занимават 32-ма треньори. На въпрос как управлява сама толкова голям клуб тя скромно заяви:

„Имам много хора, които ми помагат, трима от които са български треньори и бивши национални състезатели - Ивайло Граховски, Божанка Демирева и Димитър Димитров."

Синовете на Юлия също са гимнастици - големият й син Еди Пенев учи в един от най-престижните университети в света - "Станфорд" в Калифорния.

Той е участвал два пъти за България на световни първенства. Но заради непрекъснатите лагери с националния отбор и задълженията си в колежа от няколко години предпочита да се състезава за втората си родина САЩ. 

В момента Еди Пенев усилено се готви за олимпийските игри в Рио 2016, за да спечели място в националния отбор на САЩ. Коронните му уреди са земя и прескок. Той е шампион на тези два уреда при янките за тази година. Малкият 13-годишен Кевин Пенев върви усилено по стъпките на батко си.

Преди да се разделим, една от възпитаничките на Юлия, 13-годишната американка Кристин, изненада екипа на BG VOICE с анцуг на България. Тя с гордост сподели, че е подарък от баща й, също американец, купил го от нашата родина, когато бил по бизнес дела там.