В колежанския стил 18-годишният борец Дидо Иванов от гимназия „Стаг" спечели четири схватки и загуби само една среща на полуфинала в категория до 160 паунда от шампиона на регионалния турнир в Илиноис.

В спор за третото място нашето момче надви представител на силната школа по борба на „Тхорнууд хай скул".

„Чувствам се много щастлив. С много труд успях да се класирам за първи път напред. На полуфинала загубих от борец, с когото и друг път съм се борил, той използва мойте грешки и спечели. Важното е, че успях да се върна в състезанието и да се преборя за квота за щатското, на този етап не мога и да искам повече", сподели след награждаването развълнувано Дидо.

Както е известно, в Америка се практикува фолк стил или още наричан колежански, който е по-близък до свободната борба.           Борбата и състезанията по фолк стил са изключително популярни и се практикуват от милиони ученици и студенти в САЩ.

Освен добър борец Дидо Иванов е и отличен ученик. Той има възможност да учи в пет колежа, който му дават пълна стипендия, но избира да отиде там, където има добър отбор по борба.

От тази година е приет в специалност „Медицина" в колежа „Елмхърст". Дидо се надява, че ще постигне още по-големи успехи в спорта заради отличните условия там.

Успехите на младия българин не са случайни, той е син на дългогодишния ни национален състезател и бронзов медалист от световно първенство по-класическа борба Стойчо Иванов.

През цялото време баща му го напътстваше отстрани на тепиха и се бореше заедно с него.

„Доволен съм, това, за което дойдохме, го постигнахме, но винаги може да се иска още. Неговият отбор не тренира целогодишно, противниците му са с много по-добри програми в училищата", коментира баща му Стойчо Иванов. Той добави, че никога не го е карал да тренира борба, Дидо сам си е избрал пътя.

През идващия уикенд младият борец ще играе за първи път на щатско първенство. Той се занимава с борба само през определен период от време в годината, защото в училище не им предоставят залата целогодишно за разлика от неговите конкуренти на тепиха, които се готвят цяла година.

„Баща ми много ми помага във всичко, в моите очи той е легенда и на него дължа много от победите си на тепиха и в живота",

Дидо казва още, че класическата борба му е любима и ще се бори на щатското първенство, като се надява да стане шампион, за разлика от миналата година, когато остава четвърти, но се бори с контузия.

Не е чудно, че любимата му техника е "центур". Научил се да я прилага от баща си Стойчо, който навремето като състезател надвиваше противниците с нея.